Μπλινίς (Blini)

Μπλινίς (Blini)

Τα μπλινίς (Blini) είναι μικρές, αφράτες τηγανίτες οι οποίες παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, γάλα και μαγιά. Η μαγιά είναι αυτή που τα διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες τηγανίτες καθώς οι περισσότερες παρασκευάζονται χωρίς καθόλου διογκωτικά.

Το μείγμα που δημιουργείται από τη μίξη των υλικών είναι ένας παχύρευστος χυλός, ο οποίος χύνεται σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνεται για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Τα μπλινίς (Blini) είναι ρωσικής προέλευσης και η ιστορία τους ξεκινά από την αρχαιότητα. Σερβίρονταν ως τελετουργικό πιάτο κατά τη διάρκεια της παγανιστικής γιορτής που ονομάζεται Maslenitsa και κρατά μία εβδομάδα. Είναι μία γιορτή που υμνεί το τέλος του χειμώνα και τον εορτασμό της άνοιξης. Το σχήμα και το χρώμα τους συμβολίζει τον πολυαναμενόμενο ήλιο.

Ωστόσο, τα μπλινίς δεν καταναλώνονται μόνο κατά τη διάρκεια της Maslenitsa αλλά πλέον όλο το χρόνο. Αυτές οι μικρές, ουδέτερα γευστικές πιτούλες είναι τόσο ευέλικτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκές είτε για αλμυρές γεμίσεις.

Βέβαια τα μπλινίς αποτελούν παραδοσιακά την τέλεια βάση για το μαύρο χαβιάρι τοποθετώντας το από πάνω ενώ τα συναντάμε και με μαρμελάδες στη γλυκιά τους έκδοση.

Εκτός από μαύρο χαβιάρι και μαρμελάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μους πέστροφα ή μους σολομού, μους τυριών, μπρικ, μους ροκφόρ, κ.α. Το δικό μας ελληνικό χαβιάρι, το αυγοτάραχο ταιριάζει εξίσου ωραία.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί