Μπλανσίρ (blanchir)

Μπλανσίρ (blanchir)

Ο όρος Μπλανσίρ (blanchir) είναι μία μαγειρική διαδικασία που περιλαμβάνει το βάπτισμα-ζεμάτισμα ενός υλικού σε νερό που βράζει.

Μπλανσίρ κάνουμε λαχανικά, φρούτα, κρέατα και θαλασσινά.

Τις περισσότερες φορές ο χρόνος μπλανσαρίσματος διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα ως και μερικά λεπτά. Αυτό καθορίζεται από το υλικό το οποίο θα μπλανσάρουμε.

Η διαδικασία αυτή γίνεται για πολλούς λόγους. Αρχικά γίνεται με σκοπό να αδρανοποιηθούν τα ένζυμα των λαχανικών ή των φρούτων τα οποία προορίζονται για κονσέρβα ή κατάψυξη.

Ένας άλλος λόγος που χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι, για τα λαχανικά. Διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Επίσης χρησιμοποιείται για το ξεφλούδισμα της ντομάτας είτε θέλουμε απλά να την ξεφλουδίσουμε είτε φτιάξουμε σάλτσα ντομάτα είτε να την κάνουμε σπιτικό ντοματοχυμό.

Για τα κρέατα ή τα κόκκαλα, γίνεται με σκοπό να απομακρύνουμε τη δυσάρεστη οσμή που μπορεί να έχουν.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως όταν αφαιρούμε το υλικό από το βραστό νερό, το κάνουμε με τρυπητή κουτάλα (αράχνη) και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κρύο νερό με σκοπό να σταματήσουμε το βρασμό και να διατηρήσουμε το χρώμα του (ισχύει για τα πράσινα λαχανικά).

Εδώ, θα θέλαμε να αναφέρουμε μια μικρή λεπτομέρια.

Εάν το προϊόν μας δεν το κρυώσουμε καθόλου σε νερό ή πάγο και απλά το αφήσουμε να κρυώσει μόνο του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος , τότε θεωρείτε ότι αλλάζουμε μέθοδο και εκτελούμε την τεχνική parboiled. Το Parboiling συνήθως χρησιμοποιείται για να μαγειρέψει ελαφρώς ένα είδος το οποίο στη συνέχεια θα μαγειρευτεί με άλλο τρόπο. Μερικές φορές το ακατέργαστο ρύζι το επεξεργαζόμαστε με αυτή την τεχνική και αυτό είναι που δίνει και την ονομασία αυτή στο συγκεκριμένο όσπριο. Η διαδικασία αυτή είναι που αλλάζει το χρώμα του ρυζιού από λευκό σε λίγο κιτρινωπό.

Τέλος με τη μέθοδο μπλανσίρ (blanchir) ωφελείτε ο άνθρωπος καθώς απομακρύνονται από τα λαχανικά και τα φρούτα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μειώνεται το μικροβιακό τους φορτίο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί