Το Μουχαμάρα (Muhammara) είναι ένα δημοφιλές ντιπ της Μέσης Ανατολής γνωστό για τις πλούσιες και περίπλοκες γεύσεις του. Προέρχεται από το Χαλέπι της Συρίας και είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα του Λεβάντες. Η λέξη “muhammara” προέρχεται από την αραβική λέξη “muḥammar”, που σημαίνει “κοκκινισμένη” ή “ηλιοκαμένη”, αναφερόμενη στο βαθύ κόκκινο χρώμα του πιάτου.
Η ιστορία του Μουχαμάρα (Muhammara)
Το Μουχαμάρα (Muhammara) έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από αιώνες στην περιοχή του Λεβάντες. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν αλέθοντας μαζί ψητές κόκκινες πιπεριές, καρύδια, τριμμένη φρυγανιά, ελαιόλαδο, σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν προκύψει διαφορετικές παραλλαγές της συνταγής, που ενσωματώνουν συστατικά όπως μελάσα ροδιού, ντόπια πιπεριά από το Χαλέπι, κύμινο και μερικές φορές ακόμη και πάστα ντομάτας ή κρεμμύδια.
Η διαδικασία παρασκευής τους ξεκινάει από το ψήσιμο της κόκκινης πιπεριάς. Ψήνουμε τις πιπεριές τόσο πολύ μέχρι που να μαυρίσει η φλούδα τους και να φουσκώσει. Συνήθως τέτοιο ψήσιμο το κάνουμε σε σχάρα με κάρβουνα. Αφότου ψηθούν τις ξεφλουδίζουμε και τις ξεσποριάζουμε. Στη συνέχεια τις πολτοποιούμε μαζί με καρύδια, ελαιόλαδο, φρυγανιά τριμμένη, μελάσα ροδιού και σκόρδο.
Το μουχαμάρα το σερβίρουμε συνήθως ως ντιπ με ψωμί ή λαχανικά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε σάντουιτς ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα ή λαχανικά.
Comments are closed.