Μουσακάς (Moussaka)

Μουσακάς (Moussaka)

Ο μουσακάς (Moussaka) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που αποτελείται κυρίως από μελιτζάνες, μαγειρεμένο κοκκινιστό κιμά και μπεσαμέλ.

Ο τρόπος παρασκευής του μουσακά διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, αλλά η βασική του μορφή περιλαμβάνει μελιτζάνες τηγανιτές, κιμά μαγειρεμένο με μπόλικο κρεμμύδι και αρκετή κόκκινη σάλτσα και μπαχαρικά, όπως κανέλα, μπαχάρι και γαρύφαλλο. Στη συνέχεια τα υλικά στρώνονται σε στρώσεις σε ένα ταψί και ψήνονται στο φούρνο μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Η ιστορία του χρονολογείται αιώνες πίσω και έχει ρίζες στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το μουσακά χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα!! Επηρεασμένος έντονα από τη Μεσογειακή και τη Μέση Ανατολίτικη κουζίνα!

Ο όρος μουσακάς προέρχεται από την αραβική λέξη “musaqqaʿa” (مسقعة), που σημαίνει “δροσερό” ή “σερβιρισμένο κρύο”. Οι Άραβες ήταν αυτοί που διακίνησαν τη συνταγή μέσα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο.

Ωστόσο, η μορφή του μουσακά που γνωρίζουμε σήμερα ως “ο ελληνικός μουσακάς” είναι ουσιαστικά δημιούργημα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του διάσημου Έλληνα σεφ και συγγραφέα μαγειρικής.

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, στις αρχές του 20ού αιώνα (γύρω στο 1920-1930), θέλησε να εξευγενίσει και να “δυτικοποιήσει” την ελληνική κουζίνα. Επηρεασμένος από τη γαλλική γαστρονομία, πρόσθεσε τη μπεσαμέλ πάνω από τις στρώσεις μελιτζάνας και κιμά, δημιουργώντας την πιο διάσημη εκδοχή του μουσακά που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτή η έκδοση είναι ουσιαστικά η ελληνική και βέβαια έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ο μουσακάς συνήθως περιλαμβάνει:

  1. Μελιτζάνες: Τηγανισμένες ή ψητές.
  2. Κιμάς: Μοσχαρίσιος, μαγειρεμένος με ντομάτα
  3. Μπεσαμέλ: Λευκή σάλτσα με γάλα, βούτυρο και αλεύρι
  4. Τυριά: Συνήθως κεφαλοτύρι ή γραβιέρα από πάνω.

Όλα αυτά στρώνονται σε στρώσεις και ψήνονται στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Σε κάποιες εκδοχές τον συναντάμε και με πατάτες. Αυτή η προσθήκη είναι προαιρετική και χρησιμοποιείται ως βάση για να προστεθούν τα υπόλοιπα υλικά.

Ο μουσακάς (Moussaka) ψήνεται σε ταψί ή σε πήλινο σκεύος όπου και σερβίρεται σε αυτό!!

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.