Μιρεπουά

Μιρεπουά (mirepoix)

Ο όρος μιρεπουά αναφέρεται στην χρήση κομμένων λαχανικών.

Είναι ένα μείγμα λαχανικών το οποίο αποτελείτε από 50% κρεμμύδι, 25% καρότο και 25% σέλερι.

Σε μία επαγγελματική κουζίνα μπορεί να συναντήσετε και λευκή μιρεπουά. Όπως καταλαβαίνουμε θα αποτελείται από άσπρα λαχανικά όπως κρεμμύδι, γογγύλοι, πράσο κ.τ.λ.

Στη Γαλλία οι chef προσθέτουν και μπέικον θέλοντας να δώσουν παραπάνω ένταση σε μία σάλτσα. Αυτή η συγκεκριμένη μιρεπουά όμως γίνεται μόνο σε κρέας ή κυνήγι, ποτέ σε θαλασσινά.

Η μιρεπουά χρησιμοποιείτε σε ζωμούς, σε σάλτσες και σε μαγειρευτά φαγητά αφού πρώτα σοταριστεί σε βούτυρο. Στη συνέχεια μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε είτε σαν γαρνιτούρα είτε να πολτοποιηθεί και να πυκνώσει μία σάλτσα ή μία σούπα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.