Μετατροπές Υλικών

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε μία συνταγή είναι απαραίτητο το σωστό ζύγισμα ή μέτρημα των υλικών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι λοιπόν όταν ξεκινάμε μία συνταγή παρατηρούμε κάποια υλικά να είναι σε γραμμάρια, σε φλιτζάνια ή κούπες, σε λίτρα, σε κουταλάκια και ου το καθεξής.

Κάτι αντίστοιχο έχουμε και με τις θερμοκρασίες του φούρνου (χαμηλό, μέτριο, δυνατό, κ.τ.λ.)

Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα κατηγοριοποιήσουμε και να τα κάνουμε όσο πιο ευανάγνωστα και κατανοητά γίνεται.

Δείτε τους παρακάτω πίνακες

Αρχικά θα ξεκινήσουμε από βασικά υλικά και την αντιστοίχιση τους από κούπα σε γραμμάρια  (στους παρακάτω πίνακες δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το κάθε υλικό)

1 κούπα/φλιτζάνι (240 ml)

Βάρος (σε γρ.)

Αλεύρι κοσκινισμένο

125

Ρύζι

225

Σιμιγδάλι

170

Ζάχαρη

225

Ζάχαρη άχνη

160

Αμυγδαλόψιχα (τριμμένη)

150

Καρυδόψιχα (τριμμένη)

125

Φρυγανιά (τριμμένη)

105

Κακάο

100

Γάλα

240

Σαντιγί

125

Λάδι

220

Νερό

240

Κρέμα γάλακτος

225

Βούτυρο

240

Τυρί (τριμμένο)

110

Μέλι

350


Βότανα

Μαϊντανός/Άνιθος (1 ματσάκι ψιλοκομμένο)

½ κούπα


Αυγά

Αυγό (1 πολύ μεγάλο)

80γρ.

Αυγό (1 μεγάλο)

70γρ.

Αυγό (1 μεσαίο)

60γρ.

Αυγό (1 μικρό)

50γρ. 

Αναλυτικά το κάθε υλικό

Αλεύρι κοσκινισμένο

1 κούπα αλεύρι

125 γραμμάρια

½ κούπα αλεύρι

65 γραμμάρια

1/3 της κούπας αλεύρι

40 γραμμάρια

Αλεύρι λευκό (ακοσκίνιστο)

Κουταλιές & Κούπες

Γραμμάρια

1 κουταλιά σούπας

8,75 γρ.

4 κ.σ ή 1/4 κούπας

35 γρ.

5 κ.σ ή 1/3 κούπας

45 γρ.

½ κούπα   

70 γρ.

2/3 κούπας

90 γρ.

3/4 κούπας

105 γρ.

1 κούπα 

140 γρ.

1 ½ κούπα

210 γρ.

2 κούπες

280 γρ.

3 ½ κούπες

490 γρ.


Σημείωση:

·         1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι (125γρ.) = 1 φλιτζάνι ακοσκίνιστο μείον 1 ½  κουταλιά της σούπας

·         Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, με κανονικό αλεύρι, τότε θα πρέπει να προσθέσετε 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε φλυτζάνι αλευριού (ή για κάθε 140γρ.)

·         Η αντιστοιχία της ξηρής μαγιάς σε σχέση με την νωπή είναι 1 προς 3. Για παράδειγμα αν μία συνταγή γράφει 10γρ. ξηρή μαγιά η αντιστοιχία σε νωπή είναι 30γρ. 


Ζάχαρη κρυσταλλική

1 φλιτζάνι

201 γρ.

1/2 φλιτζάνι

100 γρ.

1/3 φλιτζανιού

67 γρ.

1/4 φλιτζανιού

50 γρ.

2/3 φλιτζάνι

134 γρ.

3/4 φλιτζανιού

150γρ.

2 κουταλιές της σούπας

25 γρ.


Καστανή ζάχαρη για γλυκά

1 κούπα

220 γρ.

1/2 κούπας
110 γρ.

1/3 κούπας

73 γρ.
1/4 κούπας

55 γρ.


Άχνη ζάχαρη

1 κούπα

128 γραμμάρια

1/2 κούπας

64 γραμμάρια

1/3 κούπας

43 γραμμάρια

1/4 κούπας

32 γραμμάρια

1/8 κούπας

2 κουταλιές της σούπας

2/3 κούπας

85 γραμμάρια

3/4 κούπας

96 γραμμάρια


Ρύζι λευκό

1 κούπα ρύζι
225 γραμμάρια
½ κούπα ρύζι
112 γραμμάρια

Κρέμα γάλακτος
1 κούπα
235 γραμμάρια

1/2 κούπα

115 γραμμάρια
1/3 κούπας

80 γραμμάρια

1/4 κούπας

60 γραμμάρια

2/3 κούπας
155 γραμμάρια
3/4 κούπας

175 γραμμάρια

1 κουταλιά της σούπας

15 γραμμάρια


Υγρά διάφανα (Νερό, ξίδι, χυμός πορτοκαλιού)

1 κούπα

240 γραμμάρια
1/2 κούπα
120 γραμμάρια

1/4 κούπας

60 γραμμάρια
2/3 κούπας

160 γραμμάρια

3/4 κούπας

180 γραμμάρια


Γάλα Φρέσκο
1 κούπα
245 γραμμάρια
1/2 κούπα
120 γραμμάρια
1/4 κούπας
70 γραμμάρια

2/3 κούπας

165 γραμμάρια

3/4 κούπας

180 γραμμάρια


Γάλα ζαχαρούχο

1 κούπα

305 γραμμάρια

1/2 κούπα
150 γραμμάρια
1/4 κούπας
70 γραμμάρια
2/3 κούπας

200 γραμμάρια

3/4 κούπας
210 γραμμάρια

Βούτυρο
1 κούπα
227 γραμμάρια

1/2 κούπα ή 8 κουταλιές της σούπας

113 γραμμάρια
1/3 κούπα
76 γραμμάρια
1/4 κούπα ή 4 κουταλιές της σούπας
57 γραμμάρια
1 στικ βούτυρο (ραβδί)
113 γραμμάρια
1/2 στικ βούτυρο

57 γραμμάρια

1 κουταλιά σούπας
15 γραμμάρια

2 κουταλιές σούπας

30 γραμμάρια


Κακάο

1 κούπα
125 γραμμάρια
1/2 κούπα

60 γραμμάρια

1/4 κούπας
30 γραμμάρια
2/3 κούπας
80 γραμμάρια
3/4 κούπας

95 γραμμάρια


Νιφάδες Βρώμης και Δημητριακά

1 κούπα
85 γραμμάρια
1/2 κούπα
43 γραμμάρια

1/3 κούπας

28 γραμμάρια

1/4 κούπας

21 γραμμάρια

Μέλι, μελάσα και σιρόπι
2 κουταλιές της σούπας
43 γραμμάρια
1 κούπα
340 γραμμάρια
1/2 κούπα
170 γραμμάρια
1/3 κούπας
113 γραμμάρια
1/4 κούπας
85 γραμμμάρια

2/3 κούπας

227 γραμμάρια
3/4 κούπας
255 γραμμάρια

Συμπληρωματικά υλικά
1 κούπα καρύδια τριμμένα

125 γραμμάρια

1 κούπα αμυγδαλόψιχα τριμμένη
150 γραμμάρια
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
105 γραμμάρια
1 κούπα τυρί τριμμένο
110 γραμμάρια

1 κούπα ινδοκάρυδο

90 γραμμάρια
1 κούπα σιμιγδάλι
170 γραμμάρια
1 κούπα κορν φλάουρ
120 γραμμάρια
1 κούπα σαντιγί
125 γραμμάρια
1 κούπα σταφίδες
155 γραμμάρια
1 κούπα φυσικός χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι

250 γραμμάρια

1 κουταλιά ζελατίνη σκόνη

8 φύλλα ζελατίνης

Ενδεικτικές μετατροπές από κούπες/φλιτζάνια σε ml
1 κούπα/φλιτζάνι

250 ml

1/2 κούπα/φλιτζάνι
125 ml
1/3 κούπας/φλιτζανιού

80 ml

1/4 κούπας/φλιτζανιού
60 ml
3/4 κούπας/φλιτζανιού

180 ml

2/3 κούπας/φλιτζανιού
160 ml

4 κούπες/φλιτζάνια

1000 ml ή 1 λίτρο


Μετατροπή από κουτάλι της σούπας σε κουταλάκι του γλυκού

1 κουταλιά σούπας

3 κουταλάκια του γλυκού

Ενδεικτικές μετατροπές από κουταλάκια γλυκού και της σούπας σε ml
1 κουταλιά σούπας
15 ml
1/2 κουταλιά σούπας
7,5 ml
1/4 κουταλιάς σούπας
4 ml
1 κουταλάκι του γλυκού

5 ml

1/2 κουταλάκι του γλυκού
2,5 ml
1/4 κουταλάκι του γλυκού
1,25 ml

Ενδεικτικές μετατροπές από κουτάλια της σούπας σε κούπες/φλιτζάνια
4 κουταλιές σούπας      
1/4 κούπας
5 κουταλιές σούπας
1/3 κούπας
8 κουταλιές σούπας
1/2 κούπα
10 κουταλιές σούπας
2/3 κούπας
12 κουταλιές σούπας
3/4 κούπας

16 κουταλιές σούπας

1 κούπα

Θερμοκρασίες Φούρνου
Ένταση φούρνου                               Ηλεκτρικός φούρνος                               Φούρνος γκαζιού
Πολύ χαμηλός (σιγανός)                         110 – 120°C                                    διακόπτης γκαζιού: ¼ ½)
Χαμηλός (σιγανός)                                  140 – 150°C                                    διακόπτης γκαζιού: 1-2
Μέτριος                                                   160 – 180°C                                    διακόπτης γκαζιού: 3-4
Μέτριος-δυνατός                                    190 – 200°C                                   διακόπτης γκαζιού: 5-6
Δυνατός                                                   220 – 230°C                                   διακόπτης γκαζιού: 7-8
Πολύ δυνατός                                         250°C                                              διακόπτης γκαζιού: 9

Μετατροπές κελσίου (°C) σε φαρενάιτ (°F)
100°C

212°F

110°C

230°F
120°C
248°F
130°C
266°F
140°C
284°F
150°C

302°F

160°C
320°F
170°C
338°F
180°C
356°F
190°C
374°F
200°C

392°F

210°C

410°F

220°C

428°F

230°C

446°F

240°C
464°F
250°C
482°F

Χρήσιμες πληροφορίες
Θερμοκρασία για μαρμελάδες 
104°C     220°F
Σιρόπι με μορφή κόμπου
115°C     240°F
Το σιρόπι καραμελώνει
160°C     320°F

Συντομογραφίες

κ.σ                 

Κουταλιά της σούπας

κ.γλ 
Κουτάλια του γλυκού
χ.γλ
Χωρίς γλουτένη
φλ. 
Φλιτζάνι
γ.ο.χ  
Για όλες τις χρήσεις
γραμ.  
Γραμμάρια
κ.    
Κιλό
φρ.  
Φρέσκο