Μείγμα 5 μπαχαρικών (five spice powder)

Μείγμα 5 μπαχαρικών (five spices powder)

Τι είναι το μείγμα 5 μπαχαρικών (five spices powder); Τι γεύση έχει; Πως μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας; Πως το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική; Αυτά και πολλά άλλα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σήμερα προσδοκώντας να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το μείγμα μπαχαρικών.

Το five spices είναι ένας συνδυασμός περισσότερων μπαχαρικών από πέντε. Πόσο οξύμωρο ακούγεται ένα μείγμα μπαχαρικών να έχει ως όνομα έναν αριθμό ο οποίος στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των μπαχαρικών που υπάρχουν στο μείγμα. Στην κινέζικη μαγειρική ιστορία υπάρχει εκατοντάδες χρόνια πριν. Η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη και η σύνθεσή του ποικίλλει ανά κατασκευαστή, σεφ ή μάγειρα, περιοχή και οικογένεια.

Συνήθως, είναι ένα μείγμα που περιλαμβάνει αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλο, κανέλα, πιπέρι Σετσουάν και μάραθο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σπόρους γλυκάνισου, ρίζα τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά, κάρδαμο, ρίζα γλυκόριζας ή galangal. Στην Νότια Κίνα αντί για κανέλα και γαρύφαλλο χρησιμοποιούν φλούδα πορτοκαλιού ή μανταρινιού.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν τα μπαχαρικά είναι περισσότερα από πέντε. Στην πραγματικότητα το πέντε παραπέμπει στην ικανότητα του μείγματος να αγγίζει τα πέντε γευστικά στοιχεία: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό και umami. Αυτή η ισορροπία είναι όλο το νόημα αυτής της αρωματικής σκόνης μπαχαρικών.

Μπορούμε να αγοράσουμε σε σκόνη τα μπαχαρικά και να πειραμματιστούμε στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε από το καθένα. Αν θέλουμε ένα πιο δυνατό μείγμα μπορούμε αρχικά να σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα μπαχαρικά σε ένα στεγνό τηγάνι και στη συνέχεια να τα τρίψουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα. Το καβούρδισμα των υλικών μπορούμε να το κάνουμε και όταν τα μπαχαρικά είναι σε μορφή σκόνης.

Τι γεύση έχει το μείγμα 5 μπαχαρικών;

Όπως προείπαμε η γεύση του αγγίζει κάθε γευστικό φάσμα. Είναι γλυκό αλλά και γήινο. Πικάντικο αλλά και δροσερό. Επίσης είναι έντονα αρωματικό.

Πως γίνεται η αποθήκευσή του;

Το μείγμα μπαχαρικών το αποθηκεύουμε σε ένα σφραγισμένο δοχείο μακριά από υγρασία, φως και θερμότητα.

Που το χρησιμοποιούμε

Έχουμε ένα ευέλικτο μπαχαρικό το οποίο μας δίνει πολλές επιλογές για το που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Ταιριάζει σε ψητά κρέατα και σε λαχανικά. Μπορούμε να το αναμίξουμε με φρυγανιά ώστε να κάνουμε πανέ ή να το βάλουμε σε μία υγρή μαρινάδα. Ταιριάζει πολύ με κόκκινες σάλτσες. Είναι ένα μείγμα που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να το χρησιμοποιείται με φειδώ καθώς είναι ισχυρό και δυνατό.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί