Μαύρο σκόρδο

Μαύρο σκόρδο, μια υπερτροφή στο πιάτο μας

Όλα ξεκίνησαν μία δεκαετία πριν σε ένα μικρό κτήμα στο Κατηχώρι Πηλίου. Εκεί ο Παναγιώτης Γανωτής και ο Γρηγόρης Χέλμης δημιούργησαν ένα εξαιρετικό προϊόν, το μαύρο σκόρδο.  

Η ιστορία του μαύρου σκόρδου

Το 2012 ο Παναγιώτης, ξεκινά να πειραματίζεται φτιάχνοντας αρχικά μία μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών Παράλληλα στο κτήμα ‘’εξοχικό’’ όπως το έλεγαν, παρήγαγε σε ένα μικρό καζάνι, τσίπουρο.

Λίγο αργότερα, ένας φίλος του Παναγιώτη, και executive chef μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ο Γρηγόρης Χέλμης αποφασίζει να πάει στο μικρό κτήμα και να βοηθήσει αρχικά στα πειράματα.

Καθώς πειραματίζονταν ανάμεσα σε μανιτάρια, πολύχρωμες ντομάτες, περίεργα κολοκύθια και διάφορα εξωτικά μυρωδικά, ξεκινούν τα πειράματα με χειροποίητα αλλαντικά, αποστάξεις, ζυμώσεις και καπνίσματα.

Το 2013, ο Γρηγόρης φτάνει στο Κατηχώρι με σχέδιο δημιουργίας θαλάμου ωρίμανσης μαύρου σκόρδου. Ο Παναγιώτης χρησιμοποιώντας ένα παλιό μικρό ψυγείο, κατασκευάζει τον πρώτο θάλαμο ωρίμανσης. Κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία και ξεκινά το ταξίδι του μαύρου σκόρδου σε όλη τη γη με την επωνυμία, Black Garlic Downvillage.

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Μαύρο σκόρδο δεν υπάρχει σαν ποικιλία, αλλά δημιουργείται. Όλα ξεκινούν από το άσπρο σκόρδο το οποίο για 2 μήνες κάτω από συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασίες, σε θάλαμο ωρίμανσης, καραμελώνει αργά με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μαλακό και μαστιχωτό.

Με αυτή τη διαδικασία το σκόρδο χάνει το μισό του βάρος. Το καραμέλωμα του, μετατρέπει τα συστατικά του από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπει στον οργανισμό να το μεταβολίζει πλήρως.

Το μαύρο σκόρδο έχει αντιοξειδωτική δράση, περιέχει επίσης κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Σύμφωνα με έρευνες βοηθά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος. Οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες του, το έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις υπερτροφές.

Η γεύση του μαύρου σκόρδου

Το μαύρο σκόρδο διαφέρει αρκετά από το λευκό. Είναι μαλακό, γλυκό, έχει μία πολύ ελαφριά γεύση σκόρδου, μικρή οξύτητα και καραμελωμένα αρώματα.

Συνεργάζεται εξαιρετικά τόσο σε αλμυρές παρασκευές όσο και σε γλυκές. Ταιριάζει υπέροχα με μέλι, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα.

Τα προϊόντα που συναντάμε με μαύρο σκόρδο είναι το χαβιάρι μαύρου σκόρδου (πέρλες σκόρδου), το μέλι Πηλίου με μαύρο σκόρδο, οι καθαρισμένες σκελίδες και η πάστα μαύρου σκόρδου. Αυτά ήταν και τα πρώτα προϊόντα που δημιουργήθηκαν. Πλέον συναντάμε και νέα προϊόντα όπως το κέτσαπ και η μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο αλλά και διάφορα τυριά, αλλαντικά και ζυμαρικά.

Πως γίνεται η προσθήκη του μαύρου σκόρδου στο φαγητό;

Το μαύρο σκόρδο καθώς είναι ήδη σιγομαγειρεμένο θα πρέπει να προστίθεται στο φαγητό προς το τέλος. Επίσης, λόγω της πολυπλοκότητας των αρωμάτων του θα πρέπει να αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε σε φαγητά με βαριές σάλτσες ή σε φαγητά με πολλά αρωματικά υλικά.

Χρησιμοποιήστε το έξυπνα και δώστε μία διαφορετική διάσταση στο φαγητό σας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί