Οι μαύροι γίγαντες είναι ένα είδος φασολιού με μεγάλους, στρογγυλεμένους σπόρους που έχουν χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα. Καλλιεργούνται κυρίως στην Ελλάδα και ειδικά στο νομό Καστοριάς, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή τους. Η περιοχή αυτή φημίζεται για την ασυναγώνιστη ποιότητα των οσπρίων της λόγω του έφορου εδάφους της και του ιδανικού κλίματός της. Τα φασόλια αυτά ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή.
Οι μαύροι γίγαντες είναι λεπτόφλουδοι και εξαιρετικής ποιότητας. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες από σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά.
Πως μαγειρεύονται οι μαύροι γίγαντες;
Οι μαύροι γίγαντες είναι πολύ εύκολοι στο μαγείρεμα, μιας και βράζουν πάρα πολύ γρήγορα. Έχουν ιδιαίτερα κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση όταν μαγειρευτούν καλά. Προτού τους μαγειρέψουμε θα πρέπει να τους μουλιάσουμε σε νερό για 8-12 ώρες ώστε να μαλακώσουν. Μπορούμε να τους μαγειρέψουμε είτε στο φούρνο είτε και στην κατσαρόλα. Τους φτιάχνουμε είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε αναμειγνύοντας τους με χόρτα, σπανάκι, λουκάνικο ακόμα και τόνο. Γίνονται επίσης, υπέροχη σαλάτα σε συνδυασμό με μυρωδικά όπως μαϊντανός, σκόρδο και θυμάρι. Επίσης μπορούμε να τους αναμείξουμε με λευκούς γίγαντες ώστε να έχουμε μία ωραία διχρωμία στο πιάτο μας.
Comments are closed.