Μαύρα μήλα

Μαύρα μήλα

Ναι, καλά διαβάσατε, μαύρα μήλα, πράγματι υπάρχουν. Μετά το μαύρο καλαμπόκι και τα μαύρα αυγά, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τα μαύρα μήλα. Είναι μία ιδιαίτερη ποικιλία μήλων ονόματι Hua Nui η οποία καλλιεργείται στην περιοχή Nyingchi του Θιβέτ. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία μικρή πόλη στα βουνά του Θιβέτ η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3100 μέτρων.   

Τα αποκαλούν και ‘’μαύρο διαμάντι’’.

Λέγεται πως το μαύρο χρώμα στα μήλα οφείλεται στις γεωγραφικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής. Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Τα μήλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας δέχονται μεγάλες ποσότητες ηλιακού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία κυμαίνεται δραματικά προς τα κάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπει τη φλούδα του μήλου από βαθύ κόκκινο σε ένα σκούρο μοβ προς μαύρο χρώμα. Η εσωτερική σάρκα είναι λευκή και λαμπερή όπως κάθε άλλο μήλο.

Τα μαύρα μήλα είναι πιο γευστικά με τη γεύση τους να είναι πιο πικάντικη.

Λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών της περιοχής, οι συγκεκριμένες μηλιές αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από ότι ο μέσος όρος των αντίστοιχων δέντρων. Οι περισσότερες μηλιές φτάνουν στην ωριμότητά τους σε 2 έως 5 χρόνια, αυτά τα ιδιαίτερα δέντρα απαιτούν τουλάχιστον 8 χρόνια για να δώσουν καρπούς.

Η παραγωγή τους είναι περιορισμένη καθώς υπάρχουν στην αγορά μόνο για δύο μήνες. Στην Κίνα, πωλούνται μόνο σε πολυτελή σούπερ μάρκετ (συνήθως σε κουτιά δώρων). Η τιμή των μαύρων μήλων κοστολογείται στα 50 γιουάν το ένα, δηλαδή περίπου στα 6,30€.

Μαύρα μήλα
Μαύρα μήλα

Ωστόσο, εάν δεν θα είστε κοντά στην Κίνα, οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους πιο σκοτεινή φυλή μήλου, το Μαύρο μήλο του Αρκάνσας. Τα μαύρα μήλα Arkansas χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν οι γεύσεις τους. Μαζεύονται το φθινόπωρο αλλά είναι αρκετά ξινά. Έτσι λοιπόν, φυλάσσονται για αρκετούς μήνες ώστε να μαλακώσει η σκληρή σάρκα τους και να αναπτυχθεί μία πιο γλυκιά γεύση.

Οι καλλιεργητές ανακάλυψαν και καλλιέργησαν αυτή τη φυλή για πρώτη φορά το 1870, σε έναν οπωρώνα στην έδρα του νομού Bentonville. Το Arkansas καθιέρωσε μία οικονομία γύρω από την παραγωγή μήλων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, το 15 με 20 τοις εκατό της απόδοσης του κράτους ήταν η ομώνυμη μαύρη ποικιλία του. Τα μαύρα μήλα του Αρκάνσας αρχίζουν να εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων στη βορειοδυτική περιοχή της πολιτείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και εξαφανίζονται τον Φεβρουάριο.

Μαγειρική αξιοποίηση

Τα μαύρα μήλα τρώγονται και χρησιμοποιούνται όπως και τα υπόλοιπα μήλα. Τα χρησιμοποιούμε σε πίτες, τάρτες, σε φαγητά με κρέας κ.τ.λ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί