Μαύρα μήλα

Μαύρα μήλα

Ναι, καλά διαβάσατε, μαύρα μήλα, πράγματι υπάρχουν. Μετά το μαύρο καλαμπόκι και τα μαύρα αυγά, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τα μαύρα μήλα. Είναι μία ιδιαίτερη ποικιλία μήλων ονόματι Hua Nui τα οποία τα καλλιεργούν στην περιοχή Nyingchi του Θιβέτ. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία μικρή πόλη στα βουνά του Θιβέτ η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3100 μέτρων.   

Τα αποκαλούν και ‘’μαύρο διαμάντι’’.

Λένε πως αυτά τα μήλα οφείλουν το μαύρο χρώμα τους στις γεωγραφικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής. Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Τα μήλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας δέχονται μεγάλες ποσότητες ηλιακού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία κυμαίνεται δραματικά προς τα κάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπει τη φλούδα του μήλου από βαθύ κόκκινο σε ένα σκούρο μοβ προς μαύρο χρώμα. Η εσωτερική σάρκα είναι λευκή και λαμπερή όπως κάθε άλλο μήλο.

Τα μαύρα μήλα είναι πιο γευστικά με τη γεύση τους να είναι πιο πικάντικη.

Λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών της περιοχής, οι συγκεκριμένες μηλιές αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από ότι ο μέσος όρος των αντίστοιχων δέντρων. Οι περισσότερες μηλιές φτάνουν στην ωριμότητά τους σε 2 έως 5 χρόνια. Αυτά τα ιδιαίτερα δέντρα απαιτούν τουλάχιστον 8 χρόνια για να δώσουν καρπούς.

Η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερη καθώς στην αγορά τα βρίσκουμε μόνο για δύο μήνες. Στην Κίνα, τα πουλάνε μόνο σε πολυτελή σούπερ μάρκετ (συνήθως σε κουτιά δώρων). Την τιμή των μαύρων μήλων την κοστολογούν στα 50 γιουάν το ένα, δηλαδή περίπου στα 6,30€.

Μαύρα μήλα
Μαύρα μήλα

Ωστόσο, μαύρα μήλα δεν συναντάμε μόνο στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ όπου εκεί έχουν τη δική τους πιο σκοτεινή φυλή μήλου, το Μαύρο μήλο του Αρκάνσας. Τα μαύρα μήλα Arkansas χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν οι γεύσεις τους. Τα μαζεύουνε το φθινόπωρο αλλά είναι αρκετά ξινά. Έτσι λοιπόν, τα αποθηκεύουν για αρκετούς μήνες ώστε να μαλακώσει η σκληρή σάρκα τους και να αναπτυχθεί μία πιο γλυκιά γεύση.

Οι καλλιεργητές ανακάλυψαν και καλλιέργησαν αυτή τη φυλή για πρώτη φορά το 1870, σε έναν οπωρώνα στην έδρα του νομού Bentonville. Το Arkansas καθιέρωσε μία οικονομία γύρω από την παραγωγή μήλων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, το 15 με 20 τοις εκατό της απόδοσης του κράτους ήταν η ομώνυμη μαύρη ποικιλία του. Τα μαύρα μήλα του Αρκάνσας αρχίζουμε να τα βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων στα τέλη του Νοέμβρη. Αυτό διαρκεί μέχρι τον Φεβρουάριο όπου και σιγά σιγά φτάνουν στο τέλος τους.

Μαγειρική αξιοποίηση

Τα μαύρα μήλα τα τρώμε και τα χρησιμοποιούμε όπως και τα υπόλοιπα μήλα. Τα χρησιμοποιούμε σε πίτες, τάρτες, σε φαγητά με κρέας κ.τ.λ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί