Το μαντολίνο είναι κοπτικό εργαλείο με πολλές και διαφορετικές δυνατότητες κοπής.
Στην αγορά συναντάμε πολλά και διαφορετικά μαντολίνα ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στην κουζίνα. Υπάρχουν τα οικιακά μαντολίνα τα οποία αποτελούνται από μία κοφτερή λάμα και χρησιμοποιούνται συνήθως για την κοπή λάχανου ή κάποιου άλλου λαχανικού το οποίο θέλουμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες. Το αμέσως επόμενο είναι παρόμοιο με το προαναφερθέν με τη διαφορά ότι η λάμα είναι αποσπώμενη και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε κοπή και σε λωρίδες. Αυτά τα βρίσκουμε είτε σε πλαστική μορφή ή σε ανοξείδωτη.
Στις επαγγελματικές κουζίνες το μαντολίνο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο καθώς βοηθά το μάγειρα να έχει μία γρήγορη και ακριβέστατη κοπή. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντολίνου είτε με αποσπώμενη είτε με σταθερή λεπίδα. Οι δυνατότητες που έχουμε στα επαγγελματικά μαντολίνα είναι πολλές. Αρχικά έχουμε περισσότερες και διαφορετικές κοπές. Μπορούμε να κόψουμε ζουλιέν, μπατονέτ, γκοφρέ, σε φέτες, σε τσίπς και πολλά άλλα. Έχουμε ρυθμιζόμενες λεπίδες ώστε να ελέγχουμε το πάχος του λαχανικού. Επίσης μας προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα καθώς έχει ειδική λαβή που ”κουμπώνει” στον πάγκο της κουζίνας.
Το μαντολίνο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε μια κουζίνα αλλά χρήζει και μεγάλης προσοχής. Οι λεπίδες του είναι πολύ κοφτερές και ο χειριστής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και αρκετά συγκεντρωμένος κατά την ώρα τις εργασίας του ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.
Ο καθαρισμός του εργαλείου γίνεται με απορρυπαντικό για πιάτα και νερό και χρήζει αντίστοιχης προσοχής.
Comments are closed.