Η δημοφιλέστερη κρύα σάλτσα

Η δημοφιλέστερη κρύα σάλτσα

Ποιά είναι η δημοφιλέστερη κρύα σάλτσα;

Θέλει και ερώτημα; Φυσικά και θα μιλήσουμε τώρα γιά την ιστορία της μαγιονέζας!

Η μαγιονέζα, όπως γνωρίζουμε σήμερα, δεν είχε εμφανίστεί μέχρι το 1800. Μερικοί μαγειρικοί ιστορικοί παρατηρούν ότι ένα μείγμα ελαιολάδου και αυγού που μοιάζει με μαγιονέζα καταναλώθηκε από αρχαίους Αιγύπτιους και Ρωμαίους. Η μαγιονέζα όμως που γνωρίζουμε σήμερα – ένα γαλάκτωμα λαδιού, αυγού, χυμού λεμονιού ή ξιδιού, καθώς και καρυκεύματα – αναπτύχθηκε από έναν από τους σπουδαίους σεφ της Γαλλίας.

Οι ιστορίες για την προέλευση σχεδόν οποιουδήποτε φαγητού διαφέρουν, αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της μαγιονέζας. Η κύρια πεποίθηση είναι ότι η ιδέα για την αρχική σάλτσα μαγιονέζας ταξίδεψε στη Γαλλία το 1756 από το Mahón, μια πόλη στη Μινόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους, στα βορειοανατολικά παράλια της Ισπανίας.

Αυτό που τελικά έγινε η δημοφιλέστερη κρύα σάλτσα του κόσμου δημιουργήθηκε για ένα δείπνο νίκης. Τον εορτασμό της κατάληψης του Mahón από τις Γαλλικές δυνάμεις. Εκεί, ήταν φτιαγμένες παραδοσιακές, τοπικές σάλτσες, από κρέμα και αυγά.

Κατά την ιστορία, ο σεφ του Δούκα δεν είχε κρέμα και αντικατέστησε με ελαιόλαδο, ονομάζοντας τη νέα σάλτσα «Mahónnaise» προς τιμήν της νίκης.

Η δημοφιλέστερη κρύα σάλτσα
ο σεφ Marie-Antoine Carême (1784-1833)

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την εξέλιξη της λέξης στη μαγιονέζα. Από τυπογραφικό λάθος έως την παλιά γαλλική λέξη για τον κρόκο αυγού, το moyen. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι χρόνια μετά το ντεμπούτο του, ο μεγάλος Γάλλος σεφ Marie-Antoine Carême (1784-1833), ιδρυτής της έννοιας της haute cuisine, απογειώνει την αρχική συνταγή αναμειγνύοντας το φυτικό λάδι και τους κρόκους αυγών σε ένα γαλάκτωμα. Ήταν η συνταγή του που έγινε διάσημη σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Γαλλική συνθήκη (sauces mères), η μαγιονέζα είναι μία από τις πέντε μητρικές σάλτσες. Σε αυτές περιλαμβάνονται επίσης η σάλτσα Εσπανιόλ, η σάλτσα ντομάτας, η μπεσαμέλ, η βελουτέ και η Ολλανδαίζ.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή εδώ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Κανένα σχόλιο ακόμη

Αφήστε μια απάντηση