Μαγείρεμα στον ατμό (vapeur)

Μαγείρεμα στον ατμό (vapeur)

Το μαγείρεμα vapeur είναι μία μέθοδος μαγειρέματος στην οποία χρησιμοποιούμε μονο ατμό. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μία συσκευή που λέγετε ατμομάγειρας ή κάποιο ειδικό διάτρητο σκεύος τοποθετημένο στο χείλος της κατσαρόλας.

Ο ατμός θεωρείται μια υγιής τεχνική μαγειρέματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη τροφίμων

Είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος που βοηθάει στο να αποφεύγετε επιπλέον πρόσληψη λίπους συγκριτικά με τις μεθόδους που απαιτούν την χρήση οποιουδήποτε μαγειρικού λίπους. Επίσης, ο ατμός δεν επηρεάζει τη γεύση του φαγητού και το διατηρεί χυμώδες.

Η διαδικασία του vapeur είναι πολύ απλή. Λειτουργεί με βραστό νερό συνεχώς, προκαλώντας την εξάτμισή του σε ατμό. Στη συνέχεια, ο ατμός μεταφέρει θερμότητα στο τρόφιμο, η οποία περνάει μέσω των οπών του σκεύους με αποτέλεσμα αυτό να μαγειρευτεί.

Το προϊόν μας δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με το νερό καθώς. Αν έρθει, θα έχουμε άλλο αποτέλεσμα από αυτό που ελπίζουμε

Ορισμένοι σύγχρονοι φούρνοι μικροκυμάτων στο σπίτι, περιλαμβάνουν μία επιλογή μαγειρέματος τροφίμων με ατμούς που παράγονται σε ξεχωριστό δοχείο νερού, παρέχοντας παρόμοιο αποτέλεσμα με το μαγείρεμα στις εστίες της κουζίνας. Στο εμπόριο υπάρχουν επίσης εξειδικευμένοι φούρνοι ατμού οι οποίοι όμως, είναι ως επί τω πλείστων για επαγγελματική χρήση.

Το υπερβολικό μαγείρεμα ή το κάψιμο των τροφίμων αποφεύγεται εύκολα όταν τα βράζετε στον ατμό (vapeur)

Μελέτες έχουν δείξει πως μεταξύ λαχανικών τα οποία μαγειρεύτηκαν στον ατμό και λαχανικών που βράστηκαν, δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζονται περισσότερο είναι το φολικό οξύ και η βιταμίνη C. Σε σύγκριση με την ακατέργαστη κατανάλωση, ο ατμός μειώνει το φολικό οξύ κατά 15% και ο βρασμός το μειώνει κατά 35%. Ο ατμός μειώνει τη βιταμίνη C κατά 15% εν αντιθέσει με τον βρασμό που την μειώνει κατά 25%. Γενικά, η επίδραση του μαγειρέματος των τροφίμων μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τα θρεπτικά συστατικά και λόγω αυτού, το vapeur θεωρείται ως ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.

Ο ατμός χρησιμοποιείται συχνότερα για το μαγείρεμα λαχανικών και σπάνια χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα κρεάτων. Tα κρέατα συνήθως απαιτούν μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος στον ατμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Μπορούμε όμως εύκολα να κάνουμε ολόκληρα ψάρια στον ατμό, θαλασσινά, κοτόπουλο, μπιφτέκια ή ακόμα και προϊόντα σίτου, όπως ψωμάκια. Το ρύζι μπορεί επίσης να βράσει στον ατμό, αν και στην κινεζική μαγειρική αυτό αναφέρεται απλά ως «μαγείρεμα» και όχι ως «μαγείρεμα στον ατμό».

Η διαδικασία του μαγειρέματος σε ατμό, στο σπίτι, είναι πολύ απλή και συγκεκριμένη:

  1. Τοποθετήστε στην εστία, μία κατσαρόλα με νερό και φέρτε την σε σημείο ήρεμου βρασμού (το νερό δεν πρέπει να βράζει δυνατά και με ένταση)
  2. Βάλτε ένα διάτρητο δοχείο που ταιριάζει ακριβώς πάνω από την κατσαρόλα.
  3. Τοποθετήστε το φαγητό στο διάτρητο δοχείο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  4. Σκεπάστε, με το κατάλληλο καπάκι ή με αλουμινόχαρτο για να εμποδίσετε τη διαφυγή του ατμού και μαγειρέψτε όσο χρειάζεται.
Bamboo steamer για μαγείρεμα στον ατμό. Τοποθετείτε πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει.
Bamboo steamer για μαγείρεμα στον ατμό. Τοποθετείτε πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί