Μάντολες

Μάντολες

Μάντολες, στο άκουσμα της λέξεις και μόνο, μας έρχεται η όμορφη Κεφαλονιά. Οι μάντολες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Κεφαλονιάς με μεγάλη αναγνωσιμότητα παγκοσμίως.

Η ιστορία της..

Πολλές δεκαετίες πριν στο νησί υπήρχαν εκατοντάδες αμυγδαλιές. Τα αμύγδαλα ήταν η βασική πρώτη ύλη του νησιού. Οι μάντολες δημιουργήθηκαν πρώτη φορά από τις Κεφαλλονίτισσες γυναίκες όπου τις έφτιαχναν για να τιμήσουν τους ιδιαίτερους καλεσμένους τους αλλά και σε ειδικές σημαντικές περιστάσεις. Εκείνη την εποχή το αμύγδαλο ήταν σε επάρκεια. Το δύσκολο, δυσεύρετο αλλά και πανάκριβο υλικό ήταν η ζάχαρη.

Από που πήρε το όνομά της;

Η λέξη μάντολα είναι παράφραση του ιταλικού ‘’mandorla’’ που στα ελληνικά σημαίνει αμύγδαλο.

Πως το έφτιαχναν;

Σε λιβανιστήρια και σε σκανταλέτα σιγοκαβουρδίζανε τη ζάχαρη με το αμύγδαλο. Η μυρωδιά αναδυόταν σε ολόκληρη τη γειτονιά. Το γλύκισμα είχε αρχίσει να γίνεται περιζήτητο.

Το σχήμα της είναι ελαφρώς ακανόνιστο και μοιάζει με κουφέτο

Με την πάροδο των χρόνων το γλυκό λόγω της δύσκολης διαδικασίας παραγωγής του, ατόνησε. Κάποιες οικογένειες οργανώθηκαν και παρήγαγαν κάποια παραδοσιακά γλυκά όπου μαζί με αυτά έφτιαχναν και μάντολες.

Πλέον τη θέση του σκανταλέτου και του θυμιατού έχει πάρει το μπακιρένιο καζάνι. Η ανάδευση γίνεται πλέον με περιστρεφόμενο άξονα και όχι με το χέρι.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του γλυκού είναι το κόκκινο χρώμα του. Αυτό οφείλεται στα θαλασσινά φύκια που μαζεύουν κυρίως στο κόλπο του Λιβαδιού στο Ληξούρι. Τα φύκια αρχικά ξεραίνονται και στη συνέχεια σε ένα γουδί γίνονται σκόνη όπου και χρησιμοποιούνται έπειτα στο γλυκό.

Εκτός από σκέτες, τις μάντολες τις συναντάμε σε κέικ, σε τούρτες, σε τάρτες κ.α.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί