Λωτός

Λωτός

Ο λωτός είναι ένα φρούτο που οι καρποί του ωριμάζουν στα μέσα του φθινοπώρου. Τα φύλλα του πέφτουν και μένουν οι λαμπεροί καρποί του να στολίζουν τα κλαδιά του.

Ανήκει στην οικογένεια των διόσπυρων και υπάρχουν 200 είδη λωτών από τα οποία κάποια προτιμούν τα εύκρατα κλίματα με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.  

Τους μάθαμε διαβάζοντας την Οδύσσεια, όταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας έφτασε στο νησί των λωτοφάγων. Πάσχιζε να πείσει τους συντρόφους του να μη φάνε λωτούς, γιατί θα τους έφερνε λησμονιά και θα τους εμπόδιζε να φτάσουν στην Ιθάκη.

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έτρωγαν το φρούτο, αλλά το λουλούδι του το οποίο έχει παραισθησιογόνες ουσίες.

Είναι γνωστοί και ως ‘’μήλα της Ανατολής’’ με τόπο καταγωγής την Κίνα οι οποία έχει και την παγκόσμια κυριαρχία στην παραγωγή του με πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Στην Γαλλία εμφανίστηκε τον 19° αιώνα.

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν σε ζεστές περιοχές όπως η Κρήτη αλλά και σε πιο ψυχρές όπως η Βέροια.

Ο λωτός είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας όπου θεωρείται σύμβολο του πλούτου και της χαράς.

Το κύριο χαρακτηριστικό του λωτού είναι η μελωμένη ασυνήθιστη υφή της σάρκας του. Είναι μαλακή, λεία και γλυκιά.   

Οι λωτοί δεν έχουν πολλές θερμίδες αλλά έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά. Είναι μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, σύνθετες βιταμίνες Β ενώ είναι και μία καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, ο φώσφορος κ.α.

Ο λωτός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και φρουκτόζη ενισχύοντας το σώμα με ενέργεια και ανακουφίζοντάς το από την κόπωση.  

Από το δέντρο λωτός κατασκευάζονται τα καλύτερα μπαστούνια του γκολφ.

Στην Ελλάδα έχουμε δύο βασικές ποικιλίες λωτών, την hachiya και την fuyu.

Οι λωτοί hachiya έχουν μορφή βελανιδιού και το χρώμα τους είναι έντονο πορτοκαλί.

λωτοί hachiya
λωτοί hachiya

Αν δεν είναι ώριμος και τον δοκιμάσετε, μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα στεγνώσει το στόμα σας και θα μουδιάσει η γλώσσα σας. Οι λωτοί αυτής της ποικιλίας τρώγονται ώριμοι. Μπορείτε επίσης να τον βάλετε στην κατάψυξη και να τον δοκιμάσετε με ένα κουταλάκι ως σορμπέ.

Οι λωτοί fuyu είναι κιτρινωποί και τρώγονται όπως το μήλο. Ωριμάζει πολύ αργά και δεν χρειάζεται ψυγείο.

λωτοί fuyu

Στη μαγειρική τους χρησιμοποιούμε σε σαλάτες οι οποίες περιέχουν πικρά λαχανικά όπως φύλλα ρόκας, τσίκορι, φύλλα μουστάρδας, κ.α. Τους λωτούς fuyu, τους κόβουμε σε φέτες και τους συνδυάζουμε με προσούτο, καπνιστό χοιρινό ενώ ταιριάζουν υπέροχα και με τυρί Μετσοβόνε. Επίσης ο λωτός ταιριάζει με λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα.

Έναν ώριμο λωτό μπορούμε να τον κάνουμε επίσης μαρμελάδα, κέικ ακόμα και λικέρ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.