ευκός ή κόκκινος ταραμάς;

Λευκός ή κόκκινος ταραμάς;

Λευκός ή κόκκινος ταραμάς; Τι είναι; Ποιες οι διαφορές; Ποιον να προτιμήσουμε και πολλά άλλα θα αναλύσουμε στα σημερινό άρθρο.

Αρχικά, ο ταραμάς όπως και η λαγάνα σηματοδοτούν την έναρξη της Σαρακοστής.

Είναι το βασικό υλικό για να φτιάξουμε την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα όπως επίσης και τους ταραμοκεφτέδες

Τι είναι και πως παράγεται ο ταραμάς;

Όταν μιλάμε για ταραμά μιλάμε για τα αυγά ενός ψαριού. Το ψάρι από το οποίο παίρνουμε τον ταραμά είναι ο μπακαλιάρος. Μπορούμε να το πούμε και χαβιάρι. Αφότου πάρουμε τα αυγά από τον μπακαλιάρο τους προσθέτουμε μπόλικο αλάτι, νερό και ζάχαρη και τα αφήνουμε σε ξύλινα βαρέλια να ωριμάσουν. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μεμβράνη που τα περιβάλλει, ανακατεύονται και συσκευάζονται για να μεταφορτωθούν προς πώληση.  

Στο εμπόριο βρίσκουμε δύο είδη ταραμά, τον λευκό και τον κόκκινο. Ποιες όμως είναι οι διαφορές τους; Ο λευκός ταραμάς είναι πιο ποιοτικός και βέβαια πιο ακριβός.

Τη δεκαετία του 50 ο ταραμάς δεν είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Έτσι λοιπόν σκέφτηκαν να τον χρωματίσουν ώστε να γίνει πιο ελκυστικός σαν προϊόν. Ο κόκκινος ταραμάς οφείλει το χρώμα του σε χρωστικές ουσίες.

Ο λόγος αυτός χαρακτηρίζει τον λευκό ταραμά ως αυθεντικότερο.

Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε φώσφορο, κάλιο και αποτελεί πηγή βιταμινών A, D, μαγνησίου και ψευδάργυρου. Στα αυγά του μπακαλιάρου βρίσκουμε ωμέγα 3 λιπαρά, τόσα όσα μπορεί να περιέχει μία αντίστοιχη μπουκιά σολομού.

Λευκός ή κόκκινος ταραμάς, ότι και αν επιλέξετε θα πρέπει να προσέξετε την κατανάλωση του διότι τα 100 γραμμάρια ταραμά περιέχουν 400 θερμίδες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί