Λευκή ελιά

Λευκή ελιά

Η λευκή ελιά, επίσης γνωστή ως “λευκολιά” ή “λευκοελιά,” είναι μια σπάνια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από το λευκό έως ελαφρώς κρεμ χρώμα των καρπών της, όταν αυτοί ωριμάζουν. Είναι πολύ διαδεδομένη σε περιοχές της νότιας Ιταλίας όπως η Καλάβρια.

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το λευκό χρώμα των καρπών της. Οι λευκές ελιές είναι ανθεκτικές σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο παραγωγικές όσο άλλες ποικιλίες. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τα αρώματα και τα λιπαρά οξέα. Η γεύση είναι ελαφρώς πιο ήπια.

Η λευκή ελιά είναι αρκετά σπάνια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί αγρότες που τις κόβουνε θεωρώντας ότι δεν αποφέρει κέρδος η συγκομιδή τους. Ένας ακόμα παράγοντας είναι οι πολλές πυρκαγιές οι οποίες έχουν μειώσει τον πληθυσμό τους. Παρόλα αυτά γίνονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η παραγωγή της λευκής ελιάς. Υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές που επενδύουν σε αυτές φυτεύοντας εκατοντάδες δέντρα.

Το ελαιόλαδο που παράγεται από την λευκή ελιά θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα καθώς δεν παράγει καπνό και περιλαμβάνει όλες τις καλές ιδιότητες ενός αντίστοιχου ελαιόλαδου.

Η λευκή ελιά θεωρείται σύμβολο ειρήνης και αγνότητας στην αρχαία ελληνική παράδοση, καθώς και σπάνια ποικιλία λόγω της μοναδικής εμφάνισης και της χαμηλής παραγωγής της.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.