Λεμονόχορτο

Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο είναι ένα αρωματικό βότανο με νότες εσπεριδοειδών και τζίντζερ. Στην ακατέργαστη μορφή του είναι πικάντικο με τους σκληρούς του τόνους να μαλακώνουν καθώς μαγειρεύονται. Ενώ μαγειρεύεται αποδίδει μία σύνθετη, λεμονάτη λουλουδένια γεύση.

Καλλιέργεια

Το λεμονόχορτο καλλιεργείται στην Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική. Ψηλώνει αρκετά, ο μίσχος του έχει μία ζωηρή πράσινη απόχρωση. Καλλιεργείται για το έντονο άρωμά του και τις γεύσεις εσπεριδοειδών που αποδίδει. Κατά τη συγκομιδή του παίρνουμε τα φύλλα και τους μίσχους. Τα φύλλα κόβονται και χρησιμοποιούνται είτε φρέσκα είτε σε αποξηραμένα μορφή. Το λευκό τμήμα του στελέχους είναι και το πιο επιθυμητό.  

Το λεμονόχορτο το συναντάμε φρέσκο, σε αποξηραμένη μορφή αλλά και σε σκόνη

Αγορά

Το φρέσκο το βρίσκουμε σε κάποια μανάβικα ή σε εξειδικευμένα παντοπωλεία. Το αποξηραμένο μπορεί να αγοραστεί σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών ή διαδικτυακά.

Όταν αγοράζουμε λεμονόχορτο, αναζητούμε κοτσάνια με έντονο άρωμα και πράσινη απόχρωση. Αποφεύγουμε μίσχους που φαίνονται ξεραμένοι ή χρώματος καφέ.

Διαχείριση

Το λεμονόχορτο στην κορυφή του είναι αρκετά ξυλώδες. Αφαιρούμε αρκετά εκατοστά από την κορυφή και στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε μερικές στρώσεις από το κοτσάνι μέχρι να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του το οποίο μπορεί να κοπεί με μικρότερη αντίσταση.

Το λεμονόχορτο μπορεί να τεμαχιστεί σε λεπτές ροδέλες ή να αλεστεί σε πάστα για κάρυ ή να σιγοβράσει ολόκληρο σε ένα μαγειρευτό φαγητό. Αν το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το αφαιρούμε στο τέλος του φαγητού, όπως ακριβώς κάνουμε και με ένα φύλλο δάφνης.

Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο και με θαλασσινά αλλά είναι εξίσου ωραίο με βοδινό, χοιρινό, αρνί και οστρακοειδή. Προσθέτει επίσης εξαιρετική γεύση στις σάλτσες. Μαζί με το τζίντζερ δίνουν μία υπέροχη αίσθηση στο φαγητό. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε σε μαρινάδες.

Τα φύλλα του λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν σούπες, σάλτσες ακόμα και για τσάι.

Συντήρηση

Για να συντηρήσουμε τους μίσχους του λεμονόχορτου, τους τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τους βάζουμε στο ψυγείο. Συντηρούνται για 2 εβδομάδες.

Το λεμονόχορτο είναι βασικό συστατικό στην κουζίνα της νοτιοανατολικής Ασίας. Το συναντάμε στη Σιέρα Λεόνε αλλά και σε πολλά μέρη της Ινδίας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί