Λεκιθίνη

Λεκιθίνη (Lecithin)

Η λεκιθίνη είναι μια λιπαρή ουσία η οποία πήρε το όνομα της από την ελληνική λέξη για τον κρόκο του αυγού (λέκι-θος).

Συναντάται στη φύση σε πολλές τροφές όπως στο αυγό, στη σόγια, στα σιτηρά, στους ξηρούς καρπούς, στο κραμβέλαιο, στο βαμβακέλαιο και στο ηλιέλαιο.

Πηγές στα τρόφιμα

Τρόφιμα(mg/100g)
Σιτάρι2820
Σόγια1480
Φιστίκια1113
Καλαμπόκι953
Συκώτι850
Βρώμη650
Ρύζι580
Πέστροφα580
Κρέας450-750
Αυγά (1 αυγό)350
Βούτυρο150
Λεκιθίνη (Lecithin)
Λεκιθίνη

Πλούσιες πηγές λεκιθίνης είναι ο κρόκος του αυγού και η σόγια.

Έχει χαμηλή διαλυτότητα στο νερό οπότε θεωρείται ένας εξαιρετικός γαλακτοματοποιητής, δηλαδή «ενώνει» τα λιπαρά στοιχεία με το νερό.
Η λεκιθίνη πωλείται ως πρόσθετο τροφίμων και συμπλήρωμα διατροφής.

Στη μαγειρική, χρησιμοποιείται στην παρασκευή αφρών (λεμονιού, πορτοκαλιού, κτλ.).

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.