Ποια είναι η λαζική κουζίνα; Από που προέρχεται; Ποια είναι τα βασικά συστατικά της;
Την λαζική κουζίνα συχνά την συγχέουν με την Μαύρη θάλασσα. Είναι η κουζίνα των Λάζων. Οι Λάζοι είναι φυλή που ζει στα παράλια του Ευξείνου Πόντου.
Περισσότερες πληροφορίες για τους Λάζους μπορείτε να δείτε εδώ.
Η λάζικη κουζίνα περιλαμβάνει ορισμένες ποικιλίες της παραδοσιακής τούρκικης κουζίνας.
Η λαζική κουζίνα αποτελείται από τρία βασικά συστατικά. Αυτά είναι ο γαύρος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το kale (λαχανίδα). Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η κουζίνα των Λάζων δεν έχει μεγάλη ποικιλία. Το kale (λαχανίδα) είναι το κύριο συστατικό όλες τις εποχές του χρόνου. Τον γαύρο τον καταναλώνουν φρέσκο το χειμώνα και παστό το καλοκαίρι. Άλλα ψάρια που χρησιμοποιούσαν οι Λάζοι ήταν τα σαφρίδια, η παλαμίδα, το καλκάνι και ο κέφαλος.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατέχουν σημαντική θέση στην κουζίνα των Λάζων και στην καθημερινότητά τους. Τα προϊόντα που παρήγαγαν από το γάλα ήταν τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, ρυζόγαλο και αριάνη.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας οικογένειας έπρεπε στο κάτω μέρος κάθε σπιτιού να υπάρχει ένας αχυρώνας όπου θα είχε από τρεις έως πέντε αγελάδες. Με αυτό τον τρόπο φρόντιζαν να μην μείνουν χωρίς γάλα. Αν κάποιο σπίτι δεν είχε τη δική του ΄΄γαλακτοκομική επιχείρηση΄΄ είχε πρόβλημα επιβίωσης.
Τα κρέατα στην λαζική κουζίνα δεν συνηθίζονταν. Προαιρετικά τα χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με ξερά φασόλια ή με πράσινα φασόλια. Το πιο αυθεντικό πιάτο των Λάζων με κρέας είναι ένα ψητό χωρίς κόκκαλα το οποίο το ονομάζουν ΄΄nz’eli΄΄. Αυτό το πιάτο το απολάμβαναν κυρίως σε γιορτές ή σε ειδικές περιστάσεις.
Η κατανάλωση του κοτόπουλου δεν είχε μεγάλη θέση στην καθημερινότητα των Λάζων. Παρόλα αυτά ήταν πολύτιμο καθώς έπαιρναν τα αυγά από αυτό. Επίσης σε ειδικές περιπτώσεις, όταν είχαν έναν σημαντικό καλεσμένο ή φιλοξενούσαν κάποιον τότε έφτιαχναν ένα κοτόπουλο για γεύμα. Σήμερα ακόμη και στα χωριά οι κάτοικοι δεν ασκούν την πτηνοτροφία.
Μερικά από τα αυθεντικά πιάτα της λαζικής κουζίνας είναι:
Με λαχανίδα ως βασικό υλικό
- lu ncaxeyi (κοπανισμένη λαχανίδα)
- lu princoni (λαχανίδα με ρύζι)
- lu pancayi (ψητή λαχανίδα)
Ο γαύρος ως βασικό υλικό
- kapca tağaneyi (τηγανιτός γαύρος)
- kapca princoni (γαύρος με πιλάφι)
- kapça Geç’veyi (γαύρος με λαχανικά και ψωμί)
Με φασόλια ως βασικό υλικό
- xaci gubeyi (ξερά φασόλια)
- xaci ncaxeyi (φασόλια πολτοποιημένα)
Επιδόρπια
- bureği (ζύμη – πίτα)
- bulma (μπακλαβάς στριφτός)
- sutli (ρυζόγαλο)
Comments are closed.