Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι ένα πιπεράτο τυρί με αλμυρή γεύση και σκληρή υφή. Η επίγευση του θυμίζει νότες ξηρών καρπών. Παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Λέσβο, από πρόβειο γάλα και είναι ένα εκλεκτό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Λαδοτύρια υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος όπως οι Κυκλάδες, η Ζάκυνθος, τα Κύθηρα και η Κρήτη.
Το ελαιόλαδο υπήρξε ένα εξαιρετικό μέσο συντήρησης το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι άνθρωποι για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής διαφόρων τροφίμων και φυσικά πολλών τυριών.
Το λαδότυρι ωριμάζει και συντηρείται στο ελαιόλαδο ή αλείφεται εξωτερικά με αυτό.

Στη Μυτιλήνη, οι παλαιότεροι συνήθιζαν να συντηρούν το λαδοτύρι σε πιθάρια γεμάτα ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο της Μυτιλήνης έχει λεπτή και απαλή γεύση με αποτέλεσμα να μην σκεπάζει τα αρώματα του τυριού ενώ η υφή του τυριού είναι σκληρή ώστε να περιορίζει την απορρόφηση του λαδιού.
Διατηρείτε στο ελαιόλαδο τουλάχιστον για 3 μήνες και είναι και ο λόγος που πήρε το όνομα του.
Οι κλιματολογικές και οι γεωφυσικές συνθήκες του νησιού δημιούργησαν φυλές αιγοπροβάτων με ισχυρή προσαρμοστικότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η παραγωγή γάλακτος να έχει ιδιαίτερα πλούσια σύσταση και εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τους ντόπιους η γεύση των τοπικών τυριών τους, οφείλεται στο γάλα από το οποίο παράγεται το τυρί, στην κρέμα που δεν αφαιρείται κατά την τυροκόμηση, στη σωστή ωρίμανση των τυριών αλλά και στο ελαιόλαδο.
Το λαδοτύρι τυροκομείται μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή της άμελξης του γάλακτος. Πήζει με παραδοσιακή πυτιά και στη συνέχεια τοποθετείται σε καλούπια όπου και αποκτά σταθερή δομή και τελικό σχήμα. Στη συνέχεια αλατίζεται επιφανειακά και ωριμάζει σε χώρους με θερμοκρασία 12-18°C και υγρασία 85%. Εκεί μένει για 3 μήνες ώσπου να μπει στο ελαιόλαδο και να παραμείνει αναλλοίωτο για ένα χρόνο.

Μαγειρική αξιοποίηση
Το λαδοτύρι Μυτιλήνης γίνεται σαγανάκι, μπαίνει σε σουφλέ, τρώγεται σκέτο ενώ είναι ένα από τα συστατικά για το σφουγγάτο (παραδοσιακή πίτα της Μυτιλήνης χωρίς φύλλο).
Comments are closed.