Λάχανο σουκρούτ

Λάχανο σουκρούτ

Όταν μιλάμε για λάχανο σουκρούτ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ένα προϊόν ζύμωσης του λάχανου με την προσθήκη αλατιού.

Με λίγα λόγια είναι ένα τουρσί που πρωτοπαρασκευάστηκε για τη συντήρηση του λάχανου. Η ζύμωσή του διαρκεί από 1 έως 4 εβδομάδες. Κατά την ζύμωση παράγεται γαλακτικό οξύ, το οποίο ευθύνεται για την ξινή του γεύση.

Το σουκρούτ είναι πλούσιο σε ένζυμα και προβιοτικά. Βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα και διευκολύνει τη χώνεψη.

Προέρχεται από την Β.Α. Ευρώπη, είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο.

Εκεί οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες με πολύ κρύο. Λόγω λοιπόν των καιρικών συνθηκών, τα φαγητά είναι πιο λιπαρά και βαριά.

Ο συνδυασμός των λιπαρών τροφών με το λάχανο σουκρούτ βοηθούσε στην δυσπεψία και στο να αποφεύγονται οι στομαχικές διαταραχές.

Μετά τη συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648, η Αλσατία και η Λωρραίνη έγιναν μέρος της Γαλλίας. Το πιάτο μεταφέρθηκε στους Γάλλους σεφ οι οποίοι το συμπεριέλαβαν στη γαλλική κουζίνα. Εκεί το πιάτο πήρε μία άλλη μορφή καθώς το λάχανο υπέστη θερμική επεξεργασία. Προστέθηκαν λουκάνικα, μπέικον και πατάτες.

Σουκρούτ μπορεί να γίνει με άσπρο αλλά και με κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο χρησιμοποιείται περισσότερο διότι μας δίνει το υπέροχο χρώμα του. Εκτός λοιπόν από μπέικον, άλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε στο λάχανο σουκρούτ είναι, πράσινα μήλα, κρεμμύδι, ξύδι, κόκκινο κρασί και μαύρη ζάχαρη.

Συνοδεύει υπέροχα ένα πλατό με λουκάνικα, κομμάτια χοιρινού ψημένα στη σχάρα, πάπια και γενικά λιπαρές γεύσεις.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί