Κυδώνι

Κυδώνι

Γνωστό και ως ‘’χρυσό μήλο’’, το κυδώνι είναι ένα ακόμη φθινοπωρινό φρούτο το οποίο βάζουμε στη διατροφή μας και αυτό με τη σειρά του μας κερνάει τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.

Στην αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε τον έρωτα και την ευζωία. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν συνδέσει με τη γονιμότητα και το πρόσφεραν ως δώρο στους γάμους.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων που έδωσε ο Πάρις στην Αφροδίτη ως βραβείο ομορφιάς και πήρε ως αντάλλαγμα την αγάπη της ωραίας Ελένης, ήταν κυδώνια, γι’ αυτό θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.

Πολλοί θεωρούν ότι επειδή τα μήλα ήταν άγνωστα στον αρχαίο κόσμο, ο απαγορευμένος καρπός του Κήπου της Εδέμ ήταν το κυδώνι.

Το κυδώνι είναι ένα αρωματικό φρούτο με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου. Φύεται όμως και στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αναπτύσσεται σε μικρά δένδρα και συγγενεύει στενά με τα μήλα και τα αχλάδια. Η εποχή της συγκομιδής είναι προς το τέλος του φθινοπώρου (ξεκινά από τον Οκτώβριο).

Είναι ένα φρούτο με σκληρή σάρκα, αρκετά στυφό και υπόξινο. Το χρώμα του είναι κίτρινο και το σχήμα του είναι ατσούμπαλο ενώ η φλούδα του είναι χνουδωτή. Τα σκληρά και άοσμα κυδώνια είναι άγουρα.

Πρόκειται για ένα φρούτο το οποίο είναι γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σε κάλιο ενώ περιέχει βιταμίνες C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Το φρούτο αυτό περιέχει και πολύ τανίνη η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όσο για τις θερμίδες του έχει 60 ανά 100 γραμμάρια.

Διατροφική αξία

Έχει χαμηλή θερμιδική αξία: 100 γραμμάρια φρέσκου ωμού κυδωνιού παρέχουν 57 θερμίδες και έχουν επίσης χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, ψευδαργύρου, καλίου, χαλκού, σιδήρου και διαιτητικών ινών. Επίσης, περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες ορισμένα οργανικά συστατικά όπως η κατεχίνη, η επικατεχίνη, η λιμονένη και διάφορες άλλες φυτοθρεπτικές ουσίες οι οποίες έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό. Επίσης, βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Φυσική πηκτίνη

Οι φλούδες και, κυρίως, τα κουκούτσια των κυδωνιών είναι πλούσια σε φυσική πηκτίνη. Έτσι λοιπόν μπορούμε να βάλουμε τα κουκούτσια και τις φλούδες σε ένα τουλπάνι και να τα προσθέσουμε στο γλυκό που βράζει. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε είναι ένα τέλειο δέσιμο στο σιρόπι του γλυκού.

Κυδωνόπαστο

Επιλογή και συντήρηση

Όταν επιλέγουμε κυδώνια θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουν σκούρους λεκέδες, να μην έχουν μαλακά σημεία και χτυπήματα. Διαλέγουμε μεγάλα σκληρά κυδώνια, κίτρινου χρώματος, λεία και γυαλιστερά. Η μυρωδιά τους θα πρέπει να αφήνει ένα φρέσκο λεπτό άρωμα λουλουδιών ικανό να αρωματίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες μέρες ενώ στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 2 μήνες.

Καθάρισμα κυδωνιού

Το καθάρισμα του κυδωνιού γίνεται με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λεπτή φλούδα και στη συνέχεια κόβουμε το κυδώνι αφαιρώντας τα κουκούτσια. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν καθαρίζουμε το κυδώνι διότι λόγω της σκληρότητας του φρούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κοπούμε ασκώντας μεγάλη πίεση.

Η σάρκα των κυδωνιών μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα μαυρίζει πολύ γρήγορα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βάλουμε αμέσως σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού.

Τους σπόρους και τα κουκούτσια που θα προκύψουν δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για δύο περίπου ώρες. Στη συνέχεια τα περνάμε από τουλπάνι φτιάχνοντας έναν πελτέ κυδωνιού.

Μαγειρική αξιοποίηση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μαγειρέψουμε τα κυδώνια. Γνωστό σε όλους μας είναι το γλυκό κυδώνι με τα αμυγδαλάκια να κολυμπάνε όμορφα μέσα στο πηχτό σιρόπι.

Γλυκό κυδώνι
Γλυκό κυδώνι

Επίσης στην κατσαρόλα σε συνδυασμό με χοιρινό ή μοσχάρι ή αρνί ή πάπια αλλά και ψητό στο φούρνο. Η μαρμελάδα είναι άλλος ένας τρόπος αξιοποίησης του κυδωνιού όπως επίσης και το λικέρ. Συνδυάζεται όμορφα με μέλι και ζάχαρη ενώ με μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μπαχάρι δένει τέλεια.

Όταν μαγειρευτεί, από στυφό που είναι μεταλλάσσεται σε γλυκό, με ευχάριστη υφή και με ένα ελκυστικό ροζ χρώμα.

Το κυδώνι είναι ένα υποτιμημένο φρούτο που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Με όλα τα παραπάνω στοιχεία πιστεύω πως πρέπει να αρχίσουμε να το βλέπουμε με ένα διαφορετικό μάτι και σιγά σιγά να το βάζουμε περισσότερο στη διατροφή μας.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.