Κρυώνουμε ή όχι τα βρασμένα ζυμαρικά

Κρυώνουμε ή όχι τα βρασμένα ζυμαρικά;

Ένα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι αν κρυώνουμε ή όχι τα βρασμένα ζυμαρικά. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πως διαχειριζόμαστε μία τέτοια κατάσταση και τι είναι τελικά αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Προτού αναλύσουμε τι είναι το σωστό, θα προδώσουμε κάπως την απάντηση.

Και ναι και όχι είναι η απάντηση, και αυτό καθορίζεται από πολλές παραμέτρους. Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους.

Αρχικά να πούμε, πως μιλάμε μόνο για ξερά ζυμαρικά και όχι για φρέσκα. Τα φρέσκα καθώς βράζουν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν.

Αυτό λοιπόν που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι μόλις βράσουν τα ζυμαρικά θα πρέπει να τα βγάλουμε από το νερό. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με ένα σουρωτήρι είτε με μία λαβίδα. Αφότου τα σουρώσουμε έρχεται το μεγάλο ερώτημα.

Κρυώνουμε ή όχι τα βρασμένα ζυμαρικά;

Η πρώτη απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, δεν τα κρυώνουμε. Για ποιους λόγους όμως;

  • Ο πρώτος λόγος είναι το γευστικό αποτέλεσμα που αλλοιώνεται αν και εφόσον κρυώσουμε τα βρασμένα ζυμαρικά.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι η κολλώδες υφή που χάνεται καθώς τα κρυώνουμε. Αυτή η κολλώδες υφή είναι ένα επιφανειακό στρώμα αμύλου που απελευθερώνεται κατά το βράσιμο. Αυτό το στρώμα είναι απαραίτητο γιατί βοηθά τη σάλτσα να κολλάει πάνω στα ζυμαρικά καθώς έρχονται σε επαφή.

Η δεύτερη απάντηση είναι ναι, τα κρυώνουμε. Για ποιους λόγους όμως;

  • Ο πρώτος λόγος είναι αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κρύα παρασκευή όπως σαλάτα ζυμαρικών, μακαρονόπιτα, κ.τ.λ. Σε αυτήν την περίπτωση θέλουμε να απομακρύνουμε το άμυλο ώστε όταν κρυώσουν τα ζυμαρικά να μπορούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε κρύα σάλτσα, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Ο δεύτερος λόγος που τα κρυώνουμε είναι αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τα λαδώσουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως το νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά περιέχει άμυλο. Για αυτό το λόγο καλό είναι να κρατάμε ένα μέρος από αυτό καθώς:

  1. βοηθά τη σάλτσα να δέσει
  2. βοηθά τα ζυμαρικά να κρατήσουν την υγρασία τους μέχρι το σερβίρισμα

Όπως καταλαβαίνουμε η απάντηση για το αν κρυώνουμε ή όχι τα βρασμένα ζυμαρικά είναι και ναι, και όχι, με τη γευστική ζυγαριά να γέρνει προς το όχι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί