Τα κρουτόν είναι μικρά κομμάτια φτιαγμένα από ψίχα ψωμιού.
Συνήθως τα κόβουμε σε σχήμα καρέ ή σε όποιο άλλο επιθυμητό σχήμα θέλουμε.
Υπάρχουν τρεις τρόποι να φτιάξουμε κρουτόν. Αφού πρώτα τα κόψουμε μπορούμε να τα σοτάρουμε, να τα ψήσουμε στο φούρνο ή να τα τηγανίσουμε.

Όποιον τρόπο και να επιλέξουμε θα έχουμε μερικά πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα.
Αν τα σοτάρουμε θα έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα αλλά όχι ομοιογενές ψήσιμο. Αν τα βάλουμε στο φούρνο θα έχουμε ένα πιο αργό ψήσιμο, και εδώ δεν θα είναι ομοιογενές το ψήσιμο αλλά με αυτόν τον τρόπο έχουμε μία ασφάλεια ότι δεν καίγονται εύκολα. Με τον τρίτο τρόπο, τα τηγανίζουμε. Έχουμε γρήγορο και ομοιογενές ψήσιμο αλλά το ψωμί ”ρουφάει” πολύ λάδι με αποτέλεσμα όπου το χρησιμοποιούμε να αλλάζει τη γεύση της κάθε συνταγής.
Τα κρουτόν μπορούμε να τα αρωματίσουμε με διάφορα μυρωδικά. Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα μυρωδικά προσδίδουν μία ιδιαίτερη γεύση. Επίσης η προσθήκη μπαχαρικών απογειώνει το κρουτόν.
Τα κρουτόν τα χρησιμοποιούμε σε σούπες, σαλάτες, ακόμα και σε μαγειρευτά φαγητά με σκοπό να τα γαρνίρει όπως το μοσχαράκι μπουργκινιόν.
Comments are closed.