Κους κους

Κους κους

Τι είναι το κους κους; Πως το μαγειρεύουμε, που το χρησιμοποιούμε και άλλα πολλά όπου θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε εδώ στο cookfood.

Τι είναι το κους κους;

Το κους κους ή κουσκούς όπως αλλιώς γράφεται είναι ένα είδος ζυμαρικού το οποίο το συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Το φτιάχνουμε από σκληρό σιτάρι ή σιμιγδάλι και νερό. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος προσθέτουν και αυγό (Νομός Ηλείας). Το πρωτοσυναντήσαμε στα παράλια της Μεσογείου όπου κάτοικοι των εκεί περιοχών (κυρίως γυναίκες) με απίστευτη υπομονή, έπλαθαν μικρά ζυμαρένια μπαλάκια τα οποία τα έβραζαν σε λίγο νερό.

Πλέον το κουσκούς το παράγουν σε μηχανές όπου στη συνέχεια το προβράζουν σε ατμό και στη συνέχεια το αφήνουν να αποξηραθεί.

Το κους κους το βρίσκουμε σε τρεις κατηγορίες ανάλογα το μέγεθός του

  • το Λιβανέζικο
  • το Ισραηλινό
  • το Μαροκινό

Το Λιβανέζικο είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος, το Ισραηλινό είναι μετρίου μεγέθους (όπως οι κόκκοι πιπεριού) και το Μαροκινό έχει το μικρότερο μέγεθος.

Που χρησιμοποιείται στην μαγειρική;

Το κους κους είναι ένα υλικό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στην μαγειρική. Μπορούμε να το κάνουμε σαλάτα αναμιγμένο με διάφορα άλλα λαχανικά και μυρωδικά. Επίσης ταιριάζει πολύ σε συνδυασμό με όσπρια. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση σε λαχανικά (π.χ. γεμιστά, λαχανοντολμάδες, κ.α.) αλλά και ως γαρνιτούρα σε κρέατα και ψάρια. Τέλος μπορούμε να το γευτούμε και σκέτο είτε με μία απλή κόκκινη σάλτσα είτε απλά με λεμόνι.

Πως το μαγειρεύουμε;

Το κουσκούς το μαγειρεύουμε όπως όλα τα ζυμαρικά. Βάζουμε νερό να βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι. Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε το κουσκούς. Το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντάς το συνέχεια. Μπορούμε επίσης μόλις ρίξουμε το κουσκούς μέσα στο βραστό νερό, να κλείσουμε τη φωτιά και να το αφήσουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει. Καλό είναι να υπολογίζουμε την ποσότητα του νερού. Η αναλογία είναι 1:1.

Δείτε εδώ συνταγή για κοτόπουλο με κους κους

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί