Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα ή Turmeric ή Curcuma longa είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό το οποίο φτάνει μέχρι και το 1 μέτρο σε ύψος.

Είναι αυτοφυές φυτό της νότιας Ασίας το οποίο για να ευδοκιμήσει χρειάζεται τροπικές περιοχές με θερμοκρασίες 20-30°C και με μεγάλο ποσοστό βροχόπτωσης.

Η συγκομιδή των φυτών γίνεται κάθε χρόνο για τη συλλογή των ριζωμάτων τους.

H ρίζα του έχει έντονη πικρή γεύση και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Έχει σημαντική διατροφική αξία γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και 4.000 χρόνια από τον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας και την παραδοσιακή ιατρική της που ονομάζεται Σίντα.

Είναι αναμφίβολα το πιο συνηθισμένο καρύκευμα που βρίσκεται σε κάθε ινδικό νοικοκυριό.

Υπολογίζεται ότι στην Ινδία, η μέση ημερησία κατανάλωση κυμαίνεται στα 2-2,5 γρ. σκόνης κουρκουμά, που αντιστοιχεί σε 60-200mg κουρκουμίνης την ημέρα.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, ο κουρκουμάς έγινε γνωστός ως το ‘’Ινδικό σαφράν’’ επειδή χρησιμοποιείτο ευρέως ως ένα εναλλακτικό του πολύ ακριβότερου μπαχαρικού ζαφορά.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συνήθως υπό μορφή σκόνης και είναι βασικός παράγοντας χρωματισμού ενός υλικού με σκοπό να προσδώσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Για να γίνουν σκόνη τα ριζώματα του, βράζονται για 45 λεπτά. Στη συνέχεια αποξηραίνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται σε μια έντονη πορτοκαλοκίτρινη σκόνη.

Κουρκουμάς
Κουρκουμάς

Χρησιμοποιείται συνήθως σε αλμυρά πιάτα αλλά και σε κάποια γλυκά όπως είναι το Λιβανέζικο κέικ sfouf.

Επίσης θα το δούμε σε κονσερβοποιημένα αναψυκτικά, ψημένα προϊόντα, παγωτά, γιαούρτια, κίτρινα κέικ, χυμούς πορτοκαλιού, μπισκότα, χρωματισμό ποπκορν, δημητριακών, σαλτσών, ζελατινών κλπ.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στη μουστάρδα για να της δώσει αυτό το κιτρινωπό χρώμα. Επίσης είναι ένα από τα βασικά υλικά του μείγματος κάρυ σε ποσοστό 20-30%.

Που μπορούμε να προσθέσουμε τον κουρκουμά;

Στο τέλος του μαγειρέματος όταν φτιάχνουμε όσπρια, στο ψητό κοτόπουλο, στις πατάτες φούρνου και στις βραστές πατάτες. Επίσης στο νερό που βράζουμε ρύζι ή ζυμαρικά, στον πουρέ πατάτας και σε πολλά αφεψήματα και smoothies.

Ο κουρκουμάς έχει γίνει ένα από τα βασικά μπαχαρικά σε πολλές χώρες της Ασίας και όχι μόνο.

Στην νότια Αφρική τον χρησιμοποιούνε για να χρωματίσουν το βραστό ρύζι.

Στην Ταϊλάνδη, τα φρέσκα ριζώματα κουρκουμά, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της σούπας κιτρινόριζας.

Στην κουζίνα του Βιετνάμ, η σκόνη κουρκούμης χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό και αρωματισμό ορισμένων πιάτων. Κάποια από αυτά είναι το bánh xèo, bánh khọt και mi quang.

Στην Ινδία, τα φύλλα από το φυτό της κουρκούμης, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ειδικών γλυκών πιάτων όπως το patoleo.

Τα φύλλα του κουρκουμά προσδίδουν μια διακριτική γεύση.

Σε ορισμένες περιοχές τα φύλλα κουρκούμης χρησιμοποιούνται για να τυλίξουν και να μαγειρέψουν τα τρόφιμα.

Σε ποια μορφή μπορούμε να αγοράσουμε τον κουρκουμά;

Ο κουρκουμάς είναι διαθέσιμος σε καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα, με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία, στις εξής μορφές:

  • Κάψουλες που περιέχουν σκόνη
  • Υγρό εκχύλισμα
  • Βάμμα
  • Σκόνη
  • Χυμό
  • Σπρέι

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.