κονκασέ

Κονκασέ (concasser)

Με τον όρο κονκασέ (concasser) εννοούμε τις αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες τις οποίες κόβουμε σε ακανόνιστους κύβους του ενός εκατοστού.

Πως αποφλιώνουμε τις ντομάτες;

Για να αποφλοιώσουμε ντομάτες θα πρέπει πρώτα με ένα μαχαίρι γενικής χρήσης να τις χαράξουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος τους. Στη συνέχεια της κάνουμε μπλανσίρ (τις ζεματάμε) σε νερό που βράζει για 20 με 30 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος ζεματίσματος εξαρτάται από το μέγεθος και την ωριμότητα της ντομάτας

Αφότου τις βγάλουμε από το βραστό νερό θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Είναι σημαντικό να τις παγώσουμε κατευθείαν ώστε να σταματήσουμε άμεσα το βρασμό. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια μας αφαιρούμε τη φλούδα της ντομάτας. Θα πρέπει να αφαιρείτε πολύ εύκολα. Αν δεν αφαιρείτε εύκολα τότε σημαίνει πως ήθελε λίγο παραπάνω στο βραστό νερό.

Πως ξεσποριάζουμε τις ντομάτες;

Για να ξεσποριάσουμε τις ντομάτες υπάρχουν δύο τρόποι.

  • Ο πρώτος τρόπος είναι να κόψουμε την ντομάτα στα τέσσερα (κυδωνάτη) και στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι ή και με το δάχτυλό μας, να αφαιρέσουμε τα σπόρια.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι να κόψουμε οριζοντίως την ντομάτα σε δύο ίσα μέρη και με ένα μαχαιράκι ή ένα κουταλάκι να αφαιρέσουμε τα σπόρια.

Αφότου αφαιρέσουμε τα σπόρια κόβουμε τις ντομάτες σε ακανόνιστα σχήματα προσπαθώντας όμως να είναι κοντά στο σχήμα του κύβου.

Ντομάτες κονκασέ (concasser) εκτός από φρέσκες μπορούμε να έχουμε και σε κονσέρβα

Με τις ντομάτες κονκασέ παρασκευάζουμε συνήθως σάλτσες. Βέβαια μπορούμε να τις προσθέσουμε και σε ωμή μορφή πάνω σε κάποια σαλάτα ή να τις βάλουμε σε ένα πιάτο με ζυμαρικά ή σε κάποιο φαγητό ή σε μια ομελέτα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί