Κατσικίσιο τυρί

Κατσικίσιο τυρί

Τι είναι το κατσικίσιο τυρί, πως παράγεται;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με το αγελαδινό; Αυτά και πολλά άλλα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω.

Στην αγορά το συναντάμε και με την ονομασία chèvre καθώς στα γαλλικά σημαίνει κατσίκα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Πάμε 10000 χρόνια πίσω στην Γαλλία όπου βρίσκουμε τα πρώτα ίχνη παραγωγής και κατανάλωσης κατσικίσιου τυριού. ‘Άλλωστε η κατσίκα ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν.

Για το κατσικίσιο τυρί μίλησε ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Οι Ρωμαίοι το απολάμβαναν με ελαιόλαδο και λευκό κρασί. Στους Ρωμαίους άλλωστε οφείλουμε την πρέσα με την οποία γινόταν η διαδικασία της αποστράγγισης.

Οι Σαρακηνοί εισήγαγαν τον τράγο στη Γαλλία το 732. Σήμερα η Γαλλία κατέχει το 10% της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κατσικίσιου τυριού παγκοσμίως με περίπου 120000 τόνους ετησίως.

Πως το παράγουμε;

Οι κατσίκες γαλακτοπαραγωγής παράγουν γάλα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το τυρί το δημιουργούμε εκείνους τους μήνες. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Αρχικά θερμαίνουμε το κατσικίσιο γάλα. Με αυτόν τον τρόπο πήζει φυσικά. Το τυρόπηγμα διαχωρίζεται από τον ορό γάλακτος. Στη συνέχεια στραγγίζουμε και το υπόλοιπο τυρόπηγμα, το συμπιέζουμε ώστε να σχηματιστεί το τυρί. Η γεύση του είναι ήπια και βουτυρώδη. Ανάλογα το χρόνο ωρίμανσης τους ορισμένα τυριά μπορεί να έχουν έντονη γεύση. Παρουσιάζουν μία πιο ξινή επίγευση ενώ η γήινη υφή εμφανίζεται πιο καθαρή. Ο χρόνος παλαίωσης διαρκεί από λίγες μέρες έως εβδομάδες. Η υφή του κάθε τυριού ποικίλλει ανάλογα με τον βαθμό πυτιάς που χρησιμοποιούμε για να ληφθεί το τυρόπηγμα.

Κάποια κατσικίσια τυριά έχουν φρουτώδη γεύση και κάποια έχουν αρώματα που θυμίζουν καρύδα ή φουντούκι.

Στο εμπόριο το κατσικίσιο τυρί το πουλάνε αρκετά συχνά καλυμμένο από αρωματικά βότανα τα οποία του δίνουν ένα πρόσθετο στρώμα γεύσης.

Ποιες είναι οι ποικιλίες του;

Η γκάμα των κατσικίσιων τυριών είναι αρκετά μεγάλη. Μία ασφαλή ταξινόμηση είναι η εξής:

Φρέσκο κατσικίσιο τυρί το οποίο παλαιώνει μόνο λίγες μέρες, έχει κρεμώδη υφή και ήπια γεύση.

Το μαλακό ώριμο κατσικίσιο τυρί το οποίο παλαιώνουμε περίπου για τρεις εβδομάδες.

Το παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί το οποίο αφήνουμε έως και τρεις μήνες για παλαίωση και η υφή του είναι ημίσκληρη.   

Ποια η διαφορά του από το αγελαδινό τυρί;

Το κατσικίσιο τυρί περιέχει λιγότερη λακτόζη σε σχέση με το αγελαδινό. Αυτό αυτόματα το κάνει πιο εύπεπτο. Έχει επίσης χαμηλότερα επίπεδα καζεΐνης Α1 καθώς περιέχει κυρίως καζεΐνη Α2 (η Α2 είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποδεδειγμένα είναι λιγότερο αλλεργιογόνος από την Α1). Τέλος το κατσικίσιο γάλα περιέχει λιπαρά οξέα τα οποία είναι μία άμεση πηγή ενέργειας οδηγώντας τον οργανισμό σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού.    

Πως αποθηκεύουμε το κατσικίσιο τυρί

Το καλύτερο μέρος είναι το κελάρι. Από κει και έπειτα το συρτάρι του ψυγείου είναι ένα ιδανικό μέρος αποθήκευσης του τυριού. Σημαντικό είναι το τύλιγμα του με μία πετσέτα ή η τοποθέτησή του σε κλειστό αεροστεγές δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε τυχόν μυρωδιές που είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μέσα στο ψυγείο από τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης αποτρέπουμε το στέγνωμα αλλά και την μικροβιακή μόλυνση.

Το φρέσκο κατσικίσιο τυρί το διατηρούμε για μία εβδομάδα στο ψυγείο, ενώ το παλαιωμένο μπορούμε να το διατηρήσουμε έως και ένα μήνα.

Πριν καταναλώσουμε το κατσικίσιο τυρί προτείνουμε να το βγάλετε από το ψυγείο και να το αφήσετε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιούμε στο έπακρο τις γεύσεις του.

Το κατσικίσιο τυρί το συνοδεύουμε με ένα λευκό ξηρό κρασί

Αν επιθυμούμε να το εντάξουμε μαζί με άλλα υλικά, τότε μπορούμε να το προσθέσουμε σε μία σαλάτα, σε μία ομελέτα, σε μία τυρόπιτα, σε ένα καναπεδάκι μαζί με γλυκό βύσσινο και σε πολλά άλλα.

Δείτε εδώ μία πρόταση σαλάτας με κατσικίσιο τυρί.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί