Τα καρότα στην Ευρώπη το γνωρίζουμε από τον 13ο αιώνα και μετά. Η original ποικιλία του είναι χρώματος μωβ.
Κατά το πέρασμα των αιώνων, Άραβες έμποροι μετέφεραν το είδος αυτό του βυσσινί καρότου από την Ασία και την Αφρική.
Όλα αυτά τα χρόνια αυτό το λαχανικό εμφανίστηκε σε πάρα πολλά χρώματα, όπως άσπρο, απαλό κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, μωβ και βυσσινί. Ποτέ, όμως, πορτοκαλί, όπως είναι αυτά που καλλιεργούνται σήμερα στην Ευρώπη.
Τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί προσπάθησαν να φτιάξουν καρότα με το εθνικό τους χρώμα, το πορτοκαλί
Εν’ τέλει τα κατάφεραν πειραματιζόμενοι με την κόκκινη ποικιλία του καρότου.
Το πορτοκαλί καρότο ήταν ένα δώρο των Ολλανδών αγροτών προς το βασιλιά τους, τον Γουλιέλμο της Οράνζ (που στα γαλλικά σημαίνει πορτοκαλί).
Τα καρότα από εκείνη την στιγμή έγινε το βασιλικό λαχανικό.
Σε πολλά βιβλία πολύ παλαιότερα του 16ου αιώνα θα βρούμε περιγραφές που δείχνουν πως το καρότο ήταν και νωρίτερα πορτοκαλί.
Με το πέρασμα των ετών τα καρότα ταξίδεψαν παντού στον κόσμο, φτάνοντας στην Αμερική με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους
Αργότερα έφτασαν στην Αυστραλία με τον Πρώτο Στόλο.
Πιστεύεται ότι η μοντέρνα πορτοκαλί ποικιλία των καρότων αναπτύχθηκε με τη διασταύρωση των μεταλλαγμένων κίτρινων και λευκών καρότων με άγριες ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν πολύ από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Έγιναν τόσο δημοφιλή στις Κάτω Χώρες γιατί ήταν πιο γλυκές, ενώ είχαν περισσότερη και πιο ωραία σάρκα από τα μωβ.
Το καρότο ή καρώτο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος της οικογένειας των Σελινοειδών, που περιλαμβάνει επίσης το μαϊντανό, κουκιά, άνηθο, κύμινο, κλπ.
Στη χώρα μας το συναντούμε με πολλές ονομασίες όπως Σταφυλίνος, Χαβούτσι (Σποράδες), Μπαστινάκλα (Κρήτη), Παστινάκλα (Αμοργό), Σταφυλιόνι (Κεφαλονιά), Σταφυλινίκος (Σίφνο), Γρεμπελίνα (Λακωνία).
Είναι πολύ συνηθισμένο ως άγριο στα χωράφια και στα λιβάδια, σε όλη τη χώρα.
Η καλλιέργειά του θεωρείται εύκολη και απαντάται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, κυρίως όμως στη Μακεδονία και στη Στερεά Ελλάδα.
Καταναλώνονται βραστά, ωμά, ψητά. Επίσης χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.
Δεν υπάρχει άλλο φυτό που μπορεί τόσο εύκολα να αλλάζει σχήμα και χρώμα.
Οι ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας.
Είδη καρότου
Πορτοκαλί καρότο
Το γνωστό σε όλους μας πορτοκαλί καρότο που χρησιμοποιούμε στις παρασκευές μας στο σπίτι, το χρησιμοποιούμε ωμό, βρασμένο, σε σαλάτες, χυμό ακόμα και σαν γλυκό.

Κίτρινο καρότο
Έξοχη χυμώδης κίτρινη σάρκα μέχρι μέσα στον πυρήνα ιδανικό για εντυπωσιακές παρασκευές με έντονο χρώμα.

Λευκό καρότο
Γνωστό και ως παστινάκι είναι πιο γλυκό από τα άλλα είδη καρότων και χρησιμοποιείται πιο πολύ στο φούρνο και σε σαλάτες για να δώσει χρώμα.

Κόκκινο καρότο
Γιαπωνέζικη ποικιλία με λαμπερή κόκκινη φλούδα και γλυκό ροζ εσωτερικό που κρατά το χρώμα του και μετά το μαγείρεμα. Πολύ γλυκιά γεύση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρα.

Μωβ καρότο
Χρησιμοποιείται σε σούπες, σαλάτες αλλά και σε χυμούς ώστε να δώσει υπέροχο χρώμα όπου και αν το χρησιμοποιήσουμε.

Μαύρο καρότο
Τα μαύρα καρότα αποτελούν πηγή φυσικών χρωστικών τροφίμων που προέρχονται από την Τουρκία και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Ιδανικό για σούπες, χυμό, ακόμα και για διακόσμηση στο πιάτο μας λόγο του χρώματος του.
Πως αποθηκεύουμε τα καρότα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
Λαχανικά – ρίζες, όπως τα καρότα έχει παρατηρηθεί πως στέλνουν ενέργεια από τον βολβό στα φύλλα τους ακόμα και μετά τη συγκομιδή.
Αποθηκεύοντάς τα λοιπόν χωρίς φύλλα τα βοηθάμε να διατηρήσουν επί μακρότερον τα θρεπτικά τους συστατικά.
Τα φύλλα που βρίσκονται εκεί, θα απορροφήσουν όλη την υγρασία που χρειάζονται οι ρίζες για να διατηρηθούν τραγανές. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να αφαιρεθεί το πάνω μέρος της κάθε ρίζας.
Στη συνέχεια αποθηκεύουμε τα καρότα σε πλαστικές σακούλες με τρύπες, που θα τους προσφέρουν αερισμό.
Στα καρότα αρέσουν τα υγρά και δροσερά μέρη.
Τα καρότα μπορούν να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πριν την κατάψυξή τους χρειάζονται μια προετοιμασία.
Προετοιμασία καρότων πριν μπουν στην κατάψυξη :
Τα καρότα θα πρέπει να είναι φρέσκα και στον σωστό χρόνο ωρίμανσης. Πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη θα πρέπει να καθαριστούν, να πλυθούν και να κοπούν όλα τα άχρηστα μέρη.
Στη συνέχεια θα πρέπει να ζεματιστούν, για να αφαιρεθεί ένα μέρος από τον αέρα που περιέχουν και να επιβραδυνθεί η διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσής τους.
Τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά, τα περνάμε από κρύο νερό και τα βάζουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια.
Μαγειρική αξιοποίηση
Τα καρότα είναι νόστιμα ωμά αλλά και μαγειρεμένα
Γενικότερα το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα).
Επίσης το χρησιμοποιούμε σε σάλτσες, σε ζωμούς, σε σούπες, σε χυμούς, ως σνακ αλλά και σε γλυκά (κέικ), γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, κ.α.
Η βήτα καροτίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα
Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα σάκχαρα, περισσότερο διαθέσιμα καθιστώντας τα καρότα πιο γλυκά.
Εξαιτίας της ύπαρξης λιποδιαλυτών ουσιών, οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται καλύτερα με την προσθήκη λαδιού.
Επίσης αν συνδυαστεί με άλλο λαχανικό ή χόρτα αποδίδεται πιο αργά η έκκριση γλυκόζης στο αίμα και επέρχεται ο κορεσμός, οπότε χορταίνει κάποιος υγιεινά.
Comments are closed.