Καρπάτσιο (carpaccio)

Καρπάτσιο (carpaccio)

Η ιστορία του Καρπάτσιο (carpaccio) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μία ιατρική εντολή μαζί με ζωγραφική γνώση και μαγειρική έμπνευση είναι ο λόγος που αυτό το πιάτο έγινε παγκοσμίως γνωστό!!! Πάμε σιγά-σιγά να γνωρίσουμε την ιστορία αυτού του πιάτου.

Γυρνάμε πίσω στο 1950 και στη Βενετία. Η κοντέσα Αμαλία Νάνι Μοτσένιγκο (Amalia Nani Mocenigo) έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο γιατρός της, της συνέστησε μία δίαιτα που βασίζεται στο ωμό κρέας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κοντέσα να χάσει όλες τις εκλεπτυσμένες μαγειρικές απολαύσεις αλλά και κάτι ακόμα. Της ήταν πολύ δύσκολο να πηγαίνει στα εστιατόρια και να ζητάει ωμό κρέας, θα γινότανε ρεζίλι.

Εκείνη την εποχή η κοντέσα σύχναζε στο Harry’s Bar

Προβληματισμένη πηγαίνει στο στέκι της. Εκεί συναντά τον Giuseppe Cipriani ιδρυτή του μπαρ, ο οποίος εκτός από επιχειρηματίας ήταν μπάρμαν και μάγειρας. Με την κοντέσα είχαν γίνει φίλοι. Έτσι, πολύ γρήγορα του λέει για το πρόβλημά της. Ο Giuseppe την καθησυχάζει. Πηγαίνει για λίγο μέσα στην κουζίνα. Μετά από λίγη ώρα γυρίζει με ένα εντυπωσιακό πιάτο το οποίο περιείχε λεπτές στρώσεις ωμού κόκκινου βόειου κρέατος και από πάνω λεπτές γραμμές άσπρης σάλτσας. Η κοντέσα το δοκιμάζει και εκστασιάζεται. Το πιάτο της αρέσει πολύ!!! Είναι όμως ακόμα προβληματισμένη. Μία κοντέσα δεν μπορεί να ζητά να της φτιάξουν ένα πιάτο με ωμό κρέας. Ο Giuseppe όμως έχει και για αυτό το πρόβλημα τη λύση.

Εκείνη την εποχή στην Βενετία ένας ζωγράφος ονόματι Vittore Carpaccio είχε παρουσιάσει τα έργα του σε μία έκθεση. Ο Giuseppe λάτρεις της τέχνης είχε αποτυπώσει στη μνήμη του ότι ο ζωγράφος χρησιμοποιούσε στους πίνακές του αποχρώσεις του κόκκινου και του ωχρού λευκού. Βλέποντας το πιάτο του ήρθε στη μνήμη ο ζωγράφος. Γυρνάει στην κοντέσα και της λέει πως το πιάτο θα το ονομάσει καρπάτσιο.

Το καρπάτσιο (carpaccio) έγινε ένα ιστορικό πιάτο

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ο τρόπος κοπής του και ότι πάντα το σερβίρουμε με ωμό υλικό.

Για να έχουμε ένα σωστό καρπάτσιο επιλέγουμε ένα κομμάτι κρέατος άπαχο, χωρίς συνδετικούς ιστούς και πέτσα. Ένα τέτοιο κομμάτι είναι το φιλέτο και μία λιγότερο φτηνή λύση είναι το κόντρα.

Τα τελευταία χρόνια εκτός από βόειο κρέας το συναντάμε και με άλλα είδη κρέατος όπως μοσχάρι, άλογο και ελάφι. Επίσης καρπάτσιο φτιάχνουμε και με ψάρια όπως σολομός, σφυρίδα, φαγκρί αλλά και με λαχανικά όπως παντζάρι, φινόκιο, κ.α.

Το καρπάτσιο το συνδυάζουμε με μαγιονέζα στην οποία έχουμε προσθέσει Worcestershire sauce. Όξινα στοιχεία όπως το λεμόνι και το ξύδι είναι χρήσιμα για τη γεύση και το ψήσιμο του υλικού.

Άλλα υλικά που χρησιμοποιούμε για να γαρνίρουμε το καρπάτσιο είναι ρόκα, flakes παρμεζάνας, ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δείτε εδώ συνταγή για καρπάτσιο από φινόκιο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί