Η καζεΐνη ανήκει στην οικογένεια των φωσφοπρωτεϊνών. Αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος όπου υπάρχει μαζί με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
Μπορεί επίσης, να βρεθεί και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι.
Όταν το γάλα πήζει, διαχωρίζεται σε δύο διαφορετικές φάσεις: την στερεή, ή αλλιώς τυρόπηγμα, και την υγρή, ή αλλιώς τυρόγαλα.
Η καζεΐνη βρίσκεται στο τυρόπηγμα ενώ η πρωτεΐνη ορού γάλατος βρίσκεται στο τυρόγαλα.
Η αναλογία των πρωτεϊνών μέσα σε ένα ποτήρι αγελαδινού γάλακτος είναι περίπου 20% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και 80% καζεΐνη.
Η αναλογία αυτή μπορεί να διαφέρει στο γάλα των διαφόρων θηλαστικών και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως το είδος και η φυλή του θηλαστικού, η ηλικία του θηλαστικού, οι συνθήκες διατροφής του θηλαστικού, η θερμοκρασία περιβάλλοντος κ.α.
Η καζεΐνη έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος, επομένως θεωρείται ανταγωνιστική πρωτεΐνη. Είναι επίσης πολύ εύκολο να αφομοιωθεί. Μαζί με τα αμινοξέα, περιέχει επίσης πεπτίδια που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί