Καβουρμάς

Καβουρμάς

Ο καβουρμάς είναι ένα ελληνικό προϊόν. Η περιοχή που φημίζεται για την παραγωγή του είναι η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Πιο συγκεκριμένα Σέρρες και Ορεστιάδα είναι οι κυριότερες πόλεις παραγωγής του. Σιγά-σιγά έφτασε το προϊόν στην Θεσσαλονίκη και μετέπειτα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα.

Διατίθεται σε κυλινδρικά μπαστούνια και κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Τον βρίσκουμε με βοδινό κρέας, αρνίσιο κρέας και λίπος. Επίσης με χοιρινό και βοδινό κρέας ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η επιλογή με βουβαλίσιο κρέας. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε βέβαια τα διάφορα μπαχαρικά που προστίθενται όπως επίσης και την πικάντικη εκδοχή του.   

Πως δημιουργήθηκε όμως ο καβουρμάς;

Τα παλιά χρόνια τα σπίτια στα χωριά έκτρεφαν γουρούνια. Η παράδοση έλεγε πως το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων έσφαζαν ένα γουρούνι το οποίο θα τους έθρεφε όλη τη χρονιά. Έπρεπε λοιπόν να βρουν τρόπο συντήρησης καθώς ψυγεία και καταψύξεις δεν υπήρχαν.

Έτσι λοιπόν έκοβαν σε κομμάτια το χοιρινό και το σιγομαγείρευαν για αρκετή ώρα σε λίπος (αυτό σήμερα λέγεται confit). Επίσης πρόσθεταν μπαχαρικά, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια το αποθήκευαν σε βάζα ή σε πήλινα κιούπια και με αυτό τον τρόπο είχαν κρέας όλο το χρόνο. Το λίπος και το αλάτι λειτουργούσαν για την συντήρηση του.

Ένα τέτοιο είδους καβουρμά βλέπουμε στη Νάξο αλλά και στην Τουρκία. Στην Τουρκία το βρίσκουμε με το όνομα ‘’kavurmasi’’ και περιέχει πρόβειο κρέας και λίπος από πρόβατο.

Καβουρμά φτιάχνουν και στη Λήμνο

Όπως αναφέραμε παραπάνω οι περισσότεροι πλέον καβουρμάδες φτιάχνονται με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βοδινό κρέας με εξαίρεση την Βουλγαρία που τον φτιάχνει με 100% χοιρινό κρέας.

Πως συνδυάζεται ο καβουρμάς με άλλα υλικά;

Αρχικά μπορούμε να τον σερβίρουμε κομμένο σε μικρά κομμάτια και να συνοδεύσουμε με τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Αν αποφασίσετε να τον σερβίρετε σε αυτήν την μορφή συνδυάστε τον με ντομάτα και αγγούρι. Αυτός ο συνδυασμός βοηθά ώστε να περιορίσει τη λιπαρότητα του.

Ένας άλλος τρόπος είναι να τον ζεστάνουμε σε ένα τηγάνι και να τον σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί. Συνδυάζεται τέλεια με αυγά τηγανιτά ή ομελέτα. Τέλος μπορούμε να τον προσθέσουμε σε τουρσί αλλά και σε διάφορα φαγητά όπως όσπρια στο φούρνο και ζυμαρικά.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί