Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα λαδερό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το βασικό υλικό είναι η τσακώνικη μελιτζάνα της οποίας η συγκομιδή ξεκινάει τον Ιούνιο και φτάνει μέχρι και της αρχές του Φθινοπώρου.
Παρόλο που φτιάχνεται από πολλές χώρες της ανατολικής Μεσογείου το Imam bayildi έχει τούρκικες ρίζες.
Το όνομα του το πήρε από τον Ιμάμη που μπαΐλντισε (λιποθύμησε)
Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το πως μπαΐλντισε. Η πρώτη που είναι και η πιο γνωστή λέει πως ο Ιμάμης έφαγε τόσο πολύ που στο τέλος λιποθύμησε. Η δεύτερη, λέει πως ο Ιμάμης λιποθύμησε μόλις έμαθε πόσο λάδι χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστεί το φαγητό. Η τρίτη λέει πως όταν ο Ιμάμης παντρεύτηκε πήρε προίκα 12 κουπιά ελαιόλαδο. Το πρώτο βράδυ η γυναίκα του, του έφτιαξε μελιτζάνα γεμιστή με κρεμμύδι και ντομάτα. Όταν το δοκίμασε, ξετρελάθηκε. Του άρεσε τόσο πολύ που το ζήτησε και την επόμενη ημέρα. Αυτό έγινε για 12 μέρες συνεχόμενες. Την 13η μέρα, η γυναίκα του δεν το έφτιαξε. Όταν τη ρώτησε γιατί δεν το έφτιαξε, του είπε πως είχε τελειώσει όλο το ελαιόλαδο άρα και όλη η προίκα. Όταν το άκουσε αυτό ο Ιμάμης λιποθύμησε.

Το Ιμάμ μπαϊλντί είναι πολύπλευρο. Παρόλο που τα υλικά του είναι συγκεκριμένα με την προσθήκη ενός υλικού από πάνω αλλάζει όλη η γεύση του.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να τρίψουμε από πάνω φέτα ή να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι και στη συνέχεια να ψήσουμε το ιμάμ.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο είδος τυριού όπως γραβιέρα, κασέρι ή και μετσοβόνε αν θέλουμε να δώσουμε μία πιο καπιστή γεύση. Πάντα όμως τα τυριά θα πρέπει να είναι κίτρινα ώστε να λιώσουν.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε μία φέτα ντομάτα από πάνω και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Τέλος μπορούμε να μη βάλουμε τίποτα και να γευτούμε τη γλυκόπικρη γεύση της μελιτζάνας σε συνδυασμό με τη γλυκάδα των κρεμμυδιών.
Ότι και να επιλέξουμε το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ.
Comments are closed.