νωπά ή κατεψυγμένα

Θαλασσινά: νωπά ή κατεψυγμένα;

Θαλασσινά: νωπά ή κατεψυγμένα; Ένα ερώτημα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε την σωστή για εσάς απάντηση.

Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στο ελληνικό τραπέζι καθώς είναι γνωστό πως στις θάλασσες μας μπορείς να βρεις υψηλού επιπέδου καλούδια!

Τα θαλασσινά όμως είναι πολύ ευπαθή τρόφιμα και αλλοιώνονται εύκολα. Η σωστή επιλογή και η μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επίσης, η προσεκτική στο σπίτι χρήση (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) είναι απαραίτητα για να έχουμε το γευστικό και ασφαλές αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά είδη οστρακοειδών, όπως στρείδια, χτένια, αχιβάδες και μύδια περιέχουν ισχυρές τοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οπότε σίγουρα απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή τους.

Καταρχάς, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι όροι υγιεινής στο ιχθυοπωλείο που θα επισκεφθούμε για τις αγορές μας.

Τα θαλασσινά θα πρέπει να έχουν διατηρηθεί σωστά, καλά σκεπασμένα με πάγο ή σε κατάλληλο ψυγείο. Έτσι, εαν δεν έχετε δικό σας ιχθυοπώλη που εμπιστεύεστε απόλυτα και δεν είστε σίγουροι ότι τα θαλασσινά που επιλέγετε είναι όντως φρέσκα, θα σας προτείναμε να προτιμήσετε φρεσκοκατεψυγμένα.

Εφόσον τα κατεψυγμένα πληρούν όλες τις προκαθορισμένες προδιαγραφές είναι συσκευασμένα και επώνυμα, έχουν συντηρηθεί σωστά και αφού ελέγξετε τις ημερομηνίες αλιείας και λήξης, τότε, είναι προτιμότερα από τα αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και φρεσκάδας «νωπά».

Όταν βέβαια, επιλέγουμε κατεψυγμένα θαλασσινά τότε θα πρέπει να προσέξουμε και κάποιους βασικούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν ασφαλώς για όλα τα προϊόντα κατάψυξης.

Τα κατεψυγμένα θαλασσινά θα πρέπει να συντηρούνται σε καταψύκτη στους -18°C

Τα κατεψυγμένα θαλασσινά πρέπει να είναι συσκευασμένα σε ειδικές σακούλες με απαλό στρώμα πάγου (επίπαγος). Η συσκευασία τους πρέπει να είναι κλειστή και ακέραια, όχι ανοιχτή, σκισμένη ή κατεστραμμένη στις άκρες. Να μην έχει λιώσει ο επίπαγος και να μην υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα σε αυτήν. Θα πρέπει να διαθέτουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης στο οποίο θα πρέπει να αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης. Επιπλέον, στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Δηλαδή η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης. Επίσης το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή. Τέλος θα πρέπει πάντα να αναγράφεται ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης του προϊόντος. Εννοείται πως θα πρέπει να συντηρούνται σε καταψύκτη στους -18°C, όπως κάθε προϊόν κατάψυξης.

Μετά την απόψυξή τους πρέπει να έχουν χρώμα και μυρωδιά νωπών

Εάν, πάλι, επιλέξουμε να αγοράσουμε φρέσκο αποψυγμένα αλιεύματα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και απαγορεύεται η απόψυξή τους στο λιανεμπόριο! Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης όσο και στις ενδείξεις της συσκευασίας τους.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη μέθοδος συντήρησης θαλασσινών, την οποία σίγουρα θα συναντήσουμε σε πολλά καταστήματα εμπορίας τροφίμων. Αυτή της κονσέρβας. Όταν θα επιλέγουμε λοιπόν κονσέρβες θαλασσινών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί. Θα πρέπει να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά και να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, θα ήταν το καλύτερο για εμάς να διαβάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία. Ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης αλλά και την επωνυμία του παρασκευαστή με τον αριθμό έγκρισης Ε.Ε. της επιχείρησης. Θα πρέπει, επίσης, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας. Πιο συγκεκριμένα να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή (μετά το άνοιγμα) στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

θαλασσινά σε κονσέρβα

Όπως σίγουρα θα καταλάβατε, με όποιον τρόπο και να φτάσει το θαλασσινό στο τραπέζι μας, θα είναι ασφαλής αρκεί να έχει τηρηθεί η σωστή αλυσίδα συντήρησής του. Ασφαλώς τα φρέσκα θαλασσινά είναι μακράν ποιοτικότερα από τα κατεψυγμένα. Όπως σας είπαμε όμως και στο άρθρο, εάν δεν έχετε δικό σας ιχθυοπώλη που εμπιστεύεστε απόλυτα τότε θα σας προτείναμε να προτιμήσετε φρεσκοκατεψυγμένα.

Για πιο αναλυτικές λεπτομέρειες επιλογής νωπών θαλασσινών και με βάσει το είδος τους, μπορείτε να δείτε εδώ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί