Ενώ η ρίζα της παστινάκας είναι βρώσιμη, ο χειρισμός των βλαστών και των φύλλων του φυτού απαιτεί προσοχή

Παστινάκη (parsnip)

Το γεγονός ότι η παστινάκη (ή αλλιώς παστινάκα) είναι μέλος της οικογένειας των καρότων δεν αποτελεί έκπληξη καθώς, μοναδική σημαντική διαφορά τους είναι το κρεμώδες λευκό χρώμα της. Έχει γήινη αλλά γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται πολύ καλά σε πλούσια χειμωνιάτικα ψητά, σούπες και μαγειρευτά. Τις παστινάκες τις βρίσκουμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, και αυτό τις καθιστά το ιδανικό χειμερινό λαχανικό. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς μέχρι πριν λίγο καιρό, εδώ στην Ελλάδα, η παστινάκη ήταν πολύ υποτιμημένη.

Τα μικρά, μικρά παστινάκια δεν χρειάζονται πραγματικά ξεφλούδισμα. Απλώς πλύντε τα και σερβίρετε ολόκληρα. Τα πιο ώριμα παστινάκια πρέπει να ξεφλουδίζονται με αποφλοιωτή ή κοφτερό μαχαίρι, και στη συνέχεια να κόβονται σε ομοιόμορφα κομμάτια. Εάν ο κεντρικός πυρήνας είναι πολύ ινώδης, πρέπει να αποκοπεί. Οι παστινάκες μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μας, για περίπου 1 εβδομάδα.

Παρόλο που οι παστινάκες μπορούν να καταναλωθούν και ωμές, συνήθως προτιμούνται μαγειρεμένες. Μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο (20-30 λεπτά) ή να τις βράσουμε (15-20 λεπτά). Η ψητή παστινάκη θεωρείται ουσιαστικό μέρος του χριστουγεννιάτικου δείπνου σε ορισμένα μέρη του αγγλόφωνου κόσμου και συχνά εμφανίζεται στο παραδοσιακό Sunday Roast ή σε ένα υπέροχο Pot au feu. Μπορούμε επίσης να τις κάνουμε πουρέ, να τις σερβίρουμε τριμμένες σε σαλάτα ή κομμένες και τηγανισμένες σαν chips. Μαυρίζουν όμως εύκολα μόλις έρθουν κομμένες σε επαφή με τον αέρα, οπότε μαγειρέψτε τες σύντομα, αλλιώς φροντίστε να τις διατηρήσετε για λίγο σε νερό με χυμό λεμονιού.

Πώς επιλέγουμε την καλύτερη παστινάκα;


Οι καλύτερες και πιο τρυφερές είναι οι μικρές έως μεσαίες παστινάκες, καθώς οι μεγαλύτερες μπορεί να είναι ινώδεις. Πρέπει να επιλέγετε πάντα στυβαρές, παρά ελαφρές ή συρρικνωμένες παστινάκες. Αποφύγετε αυτές με τα πολλά κλαδιά ή τις καφέ κυλίδες, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι παλιές ή ακόμα και σάπιες.

Έχουν λίγο λιγότερους υδατάνθρακες από τις πατάτες, αλλά περισσότερες φυτικές ίνες, οπότε είναι μία εξαιρετική επιλογή όταν θέλετε υγιεινούς, χωρίς κόκκους υδατάνθρακες στη διατροφή σας που θα σας κρατήσουν γεμάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περιέχουν επίσης διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες και οι δύο είναι πολύ καλές για τον οργανισμό μας.

Επιπλέον, είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ) και ακόμη και αντιοξειδωτικά (ενώσεις που καθυστερούν ή αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων).

Ο βλαστός και τα φύλλα του φυτού απαιτούν προσοχή!!!

Ενώ η ρίζα της παστινάκας είναι βρώσιμη, ο χειρισμός των βλαστών και των φύλλων του φυτού απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χυμός που ελευθερώνει είναι τοξικός. Όπως πολλά άλλα μέλη της οικογένειας των Σελινοειδών, η παστινάκη περιέχει μια φωτοευαίσθητη χημική ουσία που προκαλεί μια κατάσταση γνωστή ως φυτοφωτοδερματίτιδα. Η αντίδραση του δέρματος στο χυμό της παστινάκης μοιάζει πολύ με τύπο χημικού εγκαύματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κάψιμο και φουσκάλες. Ευτυχώς, οι παστινάκες που θα αγοράσουμε από τον μανάβη μας, θα είναι πάντα χωρίς βλαστους!

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί