Η μέθοδος τηγανίσματος pan frying

Η μέθοδος τηγανίσματος pan frying

Το ψήσιμο σε τηγάνι ή αλλιώς pan frying είναι μία μορφή τηγανίσματος που χαρακτηρίζεται από τη χρήση ελάχιστου μαγειρικού λίπους όπως και στα σωτέ.

Ως μορφή τηγανίσματος, η τεχνική βασίζεται στο λάδι ή το λίπος ως μέσο μεταφοράς θερμότητας, στη σωστή θερμοκρασία και στο χρόνο που χρειάζεται ώστε να μαγειρευτεί το φαγητό.

Το τηγάνισμα Pan frying χρησιμεύει για να διατηρήσει την υγρασία σε τρόφιμα όπως το κρέας και τα θαλασσινά. Το προϊόν το γυρνάμε τουλάχιστον μία φορά με τσιμπίδα ώστε να εξασφαλιστεί ότι και οι δύο πλευρές μαγειρεύονται σωστά. Στην περίπτωση λιπαρού φαγητού όπως μπέικον, φυσικά και δεν χρειάζεται να προστεθεί λάδι ή επιπλέον λίπος.

Το pan frying εκτελείται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι το Saute. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλός. Το φαγητό που πρέπει να τηγανιστεί κατά αυτό τον τρόπο δεν κόβεται σε μικρά κομμάτια πριν το μαγείρεμα! Έχει δηλαδή μεγαλύτερο όγκο. Χρειάζεται λοιπόν χαμηλότερη θερμοκρασία, έτσι ώστε το εξωτερικό του τροφίμου να κάνει κρούστα αλλά και το εσωτερικό του να φτάσει στους σωστούς ασφαλείς βαθμούς.

Σε αντιστοιχία φυσικά αυτής της θερμοκρασίας και του χρόνου, το προϊόν μας θα διατηρήσει μεγάλο μέρος της υγρασίας του.

Στήθος κοτόπουλο με τη μέθοδο pan frying
Στήθος κοτόπουλο με τη μέθοδο pan frying

Ωστόσο, το λάδι πρέπει πάντα να είναι αρκετά ζεστό και σε αυτή την μέθοδο. Αυτό θα μας διασφαλίσει ότι η υγρασία του τροφίμου δεν θα μπορεί να διαφύγει με τη μορφή ατμού. Σε αντίθετη περίπτωση, η δύναμη του ατμού που θα διαφεύγει, θα εμποδίσει το λάδι να εμποτιστεί στα τρόφιμα και δεν θα μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Στο pan frying χρησιμοποιείται η ίδια ποσότητα λαδιού όπως και για το σοτάρισμα. Τόση δηλαδή ώστε  να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού

Γενικά και σε αυτή τη μέθοδο, το ενδεδειγμένο σκεύος είναι το τηγάνι. Ωστόσο, η χρήση βαθιάς κατσαρόλας με μικρή ποσότητα λιπαρής ουσίας μειώνει τα επικίνδυνα πιτσιλίσματα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι για να κάνουμε ένα τρόφιμο pan frying, πρέπει να προτιμούμε σκεύος με πιο παχύ πάτο. Μέσω αυτού και λόγω της αναλογίας χρόνου και θερμότητας, θα βελτιώσουμε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί