Η ιστορία του Fajitas

Η ιστορία του Fajitas

Η ιστορία του Fajitas ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές του 1940. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε, προέρχονται από Μεξικανούς εργάτες που ζούσαν και εργάζονταν στο Δυτικό Τέξας κατά μήκος του Ρίο Γκράντε. Καθώς πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα ράντσα, ένα μέρος της πληρωμής τους γίνονταν σε είδος, δίνοντάς τους κρέας.

Το κρέας βέβαια που τους έδιναν ως ανταμοιβή ήταν τα λιγότερο επιθυμητά μέρη του ζώου. Αυτά ήταν το κεφάλι, τα εντόσθια και το διάφραγμα.

Το διάφραγμα ήταν αυτό που επιλέχθηκε για τη συνταγή τους καθώς δεν είχε κόκκαλα. Ήταν όμως σκληρό κομμάτι!! Οι εργάτες έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να μαγειρέψουν το σκληρό αυτό κομμάτι.

Αρχικά, το έκοψαν σε λωρίδες και στη συνέχεια το μαρινάρισαν

Αυτό συνεχίστηκε για λίγες δεκαετίες ακόμα όπου τα fajitas ήταν ένα κοινό γεύμα στις αυλές των σπιτιών όπου και μεταβιβαζόταν η συνταγή ομαλά στην επόμενη γενιά.

Όλα αυτά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ένας άντρας ονόματι Sonny Falcon, άρχισε να πειραματίζεται με το κρέας. Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 69, έστησε ένα περίπτερο όπου έφτιαχνε και πουλούσε fajitas στα πλήθη. Αυτό συνεχίστηκε και σε άλλα υπαίθρια φεστιβάλ, ροντέο και εκθέσεις κάνοντας γνωστό το fajitas.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Falcon έγινε ολοένα και πιο συνώνυμος με τα fajitas

Το 1973, μια γυναίκα με το όνομα Ninfa Rodriguez άνοιξε εστιατόριο όπου πουλούσε πιάτα από την κληρονομιά της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε. Ένα από τα αυτά τα πιάτα ήταν και τα fajitas.

Η μεγάλη απογείωση των fajitas ήρθε το 1982 όταν ο γερμανικής καταγωγής σεφ George Weidmann, άρχισε να μαγειρεύει τα fajitas στο εστιατόριο La Vista, του ξενοδοχείου Hyatt Regency. Ο Weidmann άλλαξε λίγο το πιάτο χρησιμοποιώντας αντί για διάφραγμα, φιλέτο μοσχαρίσιο. Όπως καταλαβαίνουμε το κρέας ήταν πολύ πιο τρυφερό και το πιάτο ”εκτινάχθηκε”.

Η ιστορία του Fajitas έχει ολοκληρωθεί!! Πλέον το πιάτο έχει εξελιχθεί. Περιλαμβάνει και άλλα κρέατα όπως κοτόπουλο και χοιρινό. Επίσης το συναντάμε και με γαρίδες αλλά και μόνο με λαχανικά. Σε πολλές περιπτώσεις το βρίσκουμε και σε ανάμεικτη μορφή είτε με συνδυασμό διαφόρων κρεάτων είτε σε συνδυασμό κρέας με γαρίδα.

Οι τορτίγιες, συνοδεύουν αυτό το πιάτο κομμένες σε μικρά τριγωνάκια. Επίσης η σαλάτα από ντομάτα, κομμένη καρέ μαζί με πιπεριές, κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ταιριάζουν απίστευτα με την πικάντικη γεύση ενός fajitas. Τέλος η σάλτσα γιαουρτιού, η γκουακαμόλε και η μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας με πιπεριές τσαλαπένος έρχονται και ολοκληρώνουν αυτό το υπέροχο πιάτο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί