Η ιστορία της μπουγάτσας

Η ιστορία της μπουγάτσας

Η ιστορία της μπουγάτσας κρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Για να την ανακαλύψουμε όμως θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω. Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου. Το Βυζάντιο είχε μεγάλη παράδοση σε γλυκά ταψιού και σε πίτες.

Πριν την άλωση της Πόλης το 1453μ.Χ. υπάρχουν αναφορές για μπουγάτσα στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την άλωση της Πόλης η μπουγάτσα εξακολουθεί να υπάρχει. Υπήρχαν τότε δύο φούρνοι όπου έφτιαχναν μπουγάτσα. Οι Έλληνες της Πόλης την ονόμαζαν πογάτσα ή μπογάτσα ενώ οι Τούρκοι μπογκάτσα. Η γέμιση της ήταν γλυκιά ή αλμυρή.

Η ιστορία της μπουγάτσας στην Ελλάδα. Πως ήρθε; Ποια είναι η αυθεντική;

Μετά την μικρασιατική καταστροφή μεγάλος αριθμός προσφύγων κατέφτασε στον Ελλαδικό χώρο. Οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που διέδωσαν την μπουγάτσα σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης, στην κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία. Οι υπόλοιποι διασπάστηκαν στη δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και γενικά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε πολλές γειτονιές προσφύγων στην Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά υπήρχαν πολλοί πλανόδιοι που πουλούσαν με τα καροτσάκια τους την πολίτικη μπουγάτσα τους, την αυθεντική. Η μπουγάτσα η αυθεντική δεν είχε γέμιση, αλλά μόνο φύλλο.

Οι Σερραίοι ήταν αυτοί που πρωτοέβαλαν κρέμα στην μπουγάτσα.

Το 1950 άνοιξε το πρώτο μπουγατσάδικο και με σειρά να παίρνουν και πολλά άλλα τα επόμενα χρόνια.

Τα πρώτα χρόνια των μπουγατσοπωλείων ήταν δύσκολα. Οι πελάτες ήταν ελάχιστοι!!!

Την εποχή εκείνη η γυναίκα έπρεπε να έχει πάντα στο σπίτι κάποια πίτα φτιαγμένη. Αν ο κόσμος έβλεπε τον σύζυγο της να ψωνίζει από κάποιο μπουγατσάδικο έβγαζε το συμπέρασμα ότι η σύζυγος είτε δεν φτιάχνει πίτες είτε δεν είναι καλές, άρα δεν είναι καλή νοικοκυρά.

Με τα χρόνια αυτά τα στερεότυπα έπαψαν να υπάρχουν. Οι Σερραίοι βρήκαν στην μπουγάτσα τη λύση για το πρωινό τους, το δεκατιανό τους, κάποιοι για το μεσημεριανό τους και λιγότεροι για το βραδινό τους. Αυτά που έκαναν ξεχωριστή την μπουγάτσα ήταν η ποικιλία γεύσεων καθώς παρασκευαζόταν σε πέντε γεμίσεις και η χαμηλή της τιμή.

Ποια είναι τα υλικά που κάνουν ξεχωριστό το φύλλο της μπουγάτσας;

Για να έχουμε μία πετυχημένη μπουγάτσα θα πρέπει να έχουμε αρχικά ένα πετυχημένο φύλλο. Για να παρασκευάσουμε ένα φύλλο χρειαζόμαστε αλεύρι, λάδι και μαλακό φυτικό βούτυρο. Αφότου παρασκευάσουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια ο τεχνίτης δημιουργεί ένα μεγάλο πολύ λεπτό φύλλο διαστάσεων 1,5 Χ 2 μέτρων. Το φύλλο το ανοίγουν με φυτικό βούτυρο και με νισεστέ. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου αλεύρι.

Το φύλλο της μπουγάτσας λέγεται και φύλλο αέρος.

Κάπου εδώ η ιστορία της μπουγάτσας τελειώνει, δεν έχει κάτι άλλο να μας πει παρά μόνο να μας θυμίζει κάθε μέρα με τη γεύση της, τις βαθιές της μνήμες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί