Η ιστορία της λαγάνας

Η ιστορία της λαγάνας

Η ιστορία της λαγάνας μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω!!!

Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό επίπεδο ψωμί το οποίο σχετίζεται με την Καθαρά Δευτέρα και την επίσημη πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Βλέποντάς το παρατηρούμε ότι έχει ελάχιστη ψίχα και τραγανή κόρα.

Η ιστορία της λαγάνας κρατάει αρκετούς αιώνες πριν παρόλο που εξακολουθεί ακόμα και τώρα να είναι ασαφής. Η πρώτη γραπτή αναφορά χρονολογείται από τον 5° αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε στις ‘’Εκκλησιάζουσες’’ του Αριστοφάνη όπου λέει ‘’Λαγάνα πέττεται’’.

Ο Οράτιος στα κείμενα του αναφέρει τη λαγάνα ως γλύκισμα των φτωχών

Λέγεται επίσης ότι αυτός ο άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε τη νύχτα της εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έπειτα από αυτό, επιβαλλόταν με Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες του Πάσχα μέχρις ότου, ο Χριστός να ευλογήσει τον ένζυμο άρτο στο τελευταίο του Πάσχα.  

Εκείνα τα χρόνια η λαγάνα παρασκευαζόταν με νερό και αλεύρι, χωρίς προζύμι, εξ ου και άζυμος άρτος. Μετέπειτα στα υλικά της λαγάνας προστέθηκαν ελαιόλαδο και μαγιά. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ένας ένζυμος άρτος πιο μαλακός παρόλο που το σχήμα του παρέμενε επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερες επιλογές κατά την αγορά καθώς βρίσκουμε λαγάνες με ελιές, λιαστή ντομάτα, ολικής άλεσης κ.α.

Για να δείτε τη συνταγή για χειροποίητη λαγάνα πατήστε εδώ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί