Η ελιά του Άσκολι

Η ελιά του Άσκολι και η ιστορία της

Η ελιά του Άσκολι ήταν η αφορμή για να γνωρίσω κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μου μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους. Μόνο καλά λόγια έχω να πω για την οικογένεια Fratoni. Η ξενάγηση τους στο ελαιοτριβείο ήταν υπέροχη. Η αγάπη τους για την ελιά και το ελαιόλαδο ακτινοβολούσε στα πρόσωπά τους.

Ο Γιώργος Αναστόπουλος με τον senior Fratoni
Ο Γιώργος Αναστόπουλος με τον senior Fratoni

Είμαι ευγώμων που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους και τους ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που μου δώσανε και που θα διαβάσετε παρακάτω. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπημένη μου Αρσινόη η οποία έκανε όλη τη μετάφραση στο κείμενο από τα Ιταλικά στα Ελληνικά.

Ιστορία για την ελιά του Άσκολι

Η μαλακή ελιά του Άσκολί Πιτσένο ΠΟΠ διακρίνεται από τις άλλες από την τραγανή στρώση και από έναν πυρήνα μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο. Ο πυρήνας διαχωρίζεται εύκολα απο το υπόλοιπο μέρος.

Το παράδοξο είναι ότι ο τρόπος παρασκευής τους, τις έκανε γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα χρησιμοποιούνται σχεδόν μόνο ελληνικές ελιές, ακόμη και στην περιοχή του Piceno.

Γιατί; Οι ελληνικές ελιές είναι πολύ οικονομικές, πιο ανθεκτικές και πιο μεγάλες. Κυρίως είναι, περισσότερο γνωστές δεδομένου ότι πρόκειται για ελιές με μηχανική συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων.

Η ελιά του Άσκολι, αντίθετα, είναι μια ελιά πιο μικρή σε σχέση με τον μέσο όρο. Τρυφερή, δύσκολη, εξαιρετικά ευαίσθητη κατά την καλλιέργεια. Αναπτύσσεται σε απότομο έδαφος, με το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο το Piceno.

Η συλλογή

Η συγκομιδή των ελαιοκάρπων του Ascoli Piceno ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, όταν ο καρπός εξακολουθεί να είναι πράσινος, στρογγυλός και τέλειος για να μπει κατευθείαν στην άλμη.

Ονομάζονται “μαγειρικές ελιές” αυτές που προορίζονται να καταναλωθούν, κυρίως στη γνωστή συνταγή που τις θέλει γεμιστές και τηγανητές.

Η συγκομιδή γίνεται χειροκίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, χωρίς μηχανικά μέσα. Έπειτα, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ελιά αρχίζει να ωριμάζει αρκετά και συνεχίζεται τον Οκτώβριο με τη συγκομιδή από τα ίδια τα δέντρα για λάδι.

Την ημέρα της συγκομιδής, η ψυχρή έκθλιψη πραγματοποιείται με ένα συνεχές σύστημα 2 φάσεων. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει το λάδι πολύ λεπτή γεύση και αρώμα φρούτων που θυμίζουν ντομάτα, αγκινάρα και αμύγδαλο, πλούσια σε πολυφαινόλες, ωμέγα 3 και 6.

Η Ιστορία

Οι τηγανιτές ελιές του Ascoli Piceno γεννήθηκαν στα σπίτια των πιο ευγενών οικογενειών. Σε αυτά τα σπίτια υπήρχε παραπανήσιο κρέας. Ξεκινώντας ακριβώς από το κρέας που είχε περισσέψει, το άλεθαν αρχίζοντας έτσι να δημιουργούν την πρωταρχική γέμιση για να βάλουν μέσα στις ελιές.

Ελιές Ασκολάνα
Ελιές Ασκολάνα

Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση των ελιών του Ascoli Piceno παρέμεινε ένα προνόμιο. Η κατανάλωση γινόταν σύμφωνα με τον πλούτο της κάθε οικογένειας, αλλά πάντα σε ειδικές περιπτώσεις. Συνήθως κατα την συγκομιδή, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, και σε γάμους.

Εάν κατά το παρελθόν η ελιά του Άσκολι δεν καταναλωνόταν συχνά για οικονομικούς λόγους, όπως είπαμε προηγουμένως, ήταν ευρέως διαδεδομένη κυρίως μεταξύ των ευγενών.

Με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να τις μαγειρεύουν και να τις καταναλώνουν ακόμη λιγότερο για έναν ακόμη λόγο: την έλλειψη χρόνου.

Η προετοιμασία των ελιών του Ascoli Piceno, πράγματι, απαιτεί μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Σήμερα καταναλώνονται σπάνια, την Κυριακή ως δεύτερο πίατο, μαζί με αγκινάρες και παϊδάκια, ή ως ορεκτικό μαζί με τα cremini (κρεμίνι).

Τα κρεμίνι σε αντίθεση με τις ελιές, σώζονται από τη πλαστογραφία των βιομηχανιών επειδή σχεδόν απουσιάζει από τους μεγάλους λιανοπωλητές.

Μονοποικιλία ελαιόλαδου τρυφερής ελιάς του Άσκολι

Το ελαιοτριβείο Fratoni παράγει ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας. Το πολύτιμο Olio Monovarietale di Ascolana Tenera, το οποίο προέρχεται από μόνο μία ποικιλία ελαιοκάρπων.

Olio Monovarietale di Ascolana Tenera
Olio Monovarietale di Ascolana Tenera

Η ιδιαιτερότητα αυτού του λαδιού είναι η αυθεντικότητά του, πράγματι, ανάλογα με την περίοδο συγκομιδής ελαιοκάρπου, τα χαρακτηριστικά της ποικίλλουν.

Δεδομένου ότι η άλεση (η πραγματοποίηση της επεξεργασίας πραγματοποιείται μέσω μυλόπετρων, δηλαδή οι μυλόπετρες που συνθλίβουν το προϊόν έως ότου μετατραπεί σε πολτό) αρχίζει μετά τα μέσα Οκτωβρίου και λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το αποτέλεσμα, η επεξεργασία των πολύ πράσινων ελιών να δώσει ζωή σε ένα λάδι με φρουτώδη, έντονη και πικάντικη γεύση με αποστάγματα αγκινάρας και άγουρου μήλου.

Αυξάνοντας το βαθμό ωριμότητας των ελιών, θα επιτευχθούν λιγότερο έντονα φρούτα με μια γεύση πιο ελαφριά και πιο αξιαγάπητη.

Η επιλογή και η διαλογή των ελιών ακολουθείται και εποπτεύεται απευθείας από την οικογένεια Fratoni. Στις ελαιοπαραγωγικές μονάδες από τις οποίες αγοράζονται και οι ίδιες οι ελιές οι οποίες αλέθονται μέσα σε 12 ώρες μετά τη συγκομιδή τους. Αυτό γίνεται προκειμένου να διατηρηθούν οι ιδιαιτερότητές τους και να αποφευχθεί η ζύμωση.

Βιολογικό λάδι μονοποικιλίας τρυφερής ελιάς του Ασκολι στην κουλτούρα Αρμονίας.

Το Ελαιοτριβείο Fratoni παράγει ένα λάδι μονοποικιλίας Olio Monovarietale Ascolana Tenera, πάντα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας. Το εκλεκτό βιολογικό λάδι μονοποικιλίας της τρυφερής ελιάς του Άσκολι στην κουλτούρα Αρμονίας.

Το σχέδιο Armonicoltura ονομάζεται έτσι από τη χρήση της διάδοσης μουσικής σε ισχύ των 2000 watt στην καλλιεργήσιμη γη, με ηχητικές συχνότητες 432 Hz.

Στόχος είναι η βελτίωση της βιοχημείας του νερού που προορίζεται ως μνήμη και φυσικού συντονισμού που ρυθμίζει τις χημικές αντιδράσεις μέσα στα μόρια των φυτών και κάθε ζωντανού οργανισμού.

Από αυτή την έρευνα δημιουργείται ένα λάδι με απόλυτη οργανοληπτική ποιότητα και αδιαμφισβήτητη γεύση και άρωμα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί