Ερίφιο - Κατσίκι

Ερίφιο – Κατσίκι

Ερίφιο – Κατσίκι: επιστημονικά λέγεται “αιξ” (αίγα), είναι και αυτό θηλαστικό, το τρίχωμα του είναι ίσιο, είναι λεπτότερο και πιο ψηλό. Το συναντάμε κυρίως σε δύσβατα ορεινά μέρη.

Διάκριση και κατηγορίες

Ερίφιο – Κατσίκι

  • Κατσικάκι γάλακτος (αρσενικό ή θηλυκό) από 5-6 μηνών
  • Κατσίκι  (αρσενικό ή θηλυκό) από 6-12 μηνών
  • Βεργάδι ή Βετούλι (αρσενικό – θηλυκό) από 12-18 μηνών από 18 μηνών και άνω το οποίο εκτρέφεται για το κρέας του
  • Κατσίκα ή Γίδα (θηλυκό) από 18 μηνών και άνω η οποία εκτρέφεται για γάλα και αναπαραγωγή
  • Τράγος από 18 μηνών και άνω το οποίο εκτρέφεται για αναπαραγωγή

Ποικιλίες εκτροφής  – ράτσες

Οι ντόπιες κατσίκες είναι ζώα ανθεκτικά, μικρού μέχρι μέσου μεγέθους (θηλυκών 30-50 κιλά, αρσενικών 40-65 κιλά) και χαρακτηρίζονται  από μεγάλη ποικιλία χρωματισμών.

Υπάρχουν ζώα μονόχρωμα, μαύρα (κόρμπα), καστανά (κανούτα), άσπρα (φλώρα), κόκκινα (κάμπινα) ή με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Το τρίχωμα τους, με λίγες εξαιρέσεις, είναι μακρύ και τραχύ και η μέση παραγωγή τους κυμαίνεται 400-600 γρ./ζώο. Υπάρχουν κέρατα και στα δύο φύλα.

Η μέση εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή τους κυμαίνεται σε 50-100 κιλά περίπου το χρόνο για τις ορεινές περιοχές και για τις ημιορεινές  και πεδινές περιοχές είναι πιο υψηλή και φτάνει τα 120-150 κιλά. Η πολυδυμία τους είναι γενικά μικρή και κατά μέσον όρο εκτιμάται γύρω στα 1,1-1,2%.

Γάλα

Η γαλακτοπαραγωγή της εγχώριας κατσίκας διαρκεί 6 μήνες και φθάνει το ενάμισι λίτρο ημερησίως. Το γάλα της μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, αν και συνιστάται η παστερίωση. 

Το γάλα της κατσίκας είναι πυκνότερο από της αγελάδας. Από το γάλα της αίγας παράγεται τυρί, βούτυρο και άλλα προϊόντα. Το βούτυρο της κατσίκας είναι λευκό, επειδή οι αίγες παράγουν γάλα με την κίτρινη ουσία Β- καροτίνη και αυτή μετατρέπεται σε έναν άχρωμο τύπο της βιταμίνης Α.

Το τυρί της αίγας είναι γνωστό ως chevre στη Γαλλία, από τη γαλλική λέξη για την κατσίκα.

Κρέας 

Το κρέας του κατσικιού είναι εξαιρετικό, η ποιότητά του εξαρτάται και από την ηλικία του ζώου (τα μικρά σε ηλικία ζώα, ερίφια, έχουν καλύτερο κρέας).

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί