Επιφάνειες κοπής

Επιφάνειες κοπής

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα ξύλα κοπής ή αλλιώς επιφάνειες κοπής όπως σωστά θα πρέπει να τις ονομάζουμε.

Τι είναι οι επιφάνειες κοπής;

Είναι οι επιφάνειες πάνω στο οποίες κόβουμε κρέας, κοτόπουλο, ψωμί, τυρί, ψάρι, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο υλικό χρειάζεται κόψιμο ώστε να παρασκευαστεί ένα φαγητό.

Από τι υλικό αποτελούνται οι επιφάνειες κοπής;

Τα παλαιότερα χρόνια οι επιφάνειες ήταν ξύλινες εξ’ ου και η αρχική ονομασία ‘’ξύλα κοπής’’. Πλέον τα ξύλα κοπής έχουν καταργηθεί διότι κρατάνε υπολείμματα τροφών τα οποία αποτελούν πηγή ανάπτυξης μικροβίων. Χρησιμοποιούνται μόνο για το κόψιμο ψωμιού ενώ για όλες τις άλλες κοπές έχουν αντικατασταθεί με επιφάνειες από πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο.

Οι νέες επιφάνειες κοπής δεν φθείρονται εύκολα και δεν κρατάνε τροφές στις εγκοπές που δημιουργούνται από τα πολλά κοψίματα. Το καθάρισμά τους πρέπει να είναι σχολαστικό και να γίνεται είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο σκευών.

Χρησιμοποιούνται σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων έχουν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το προϊόν το οποίο κόβουμε.

Έτσι λοιπόν έχουμε έξι διαφορετικά χρώματα τα οποία και χρησιμοποιούνται αντίστοιχα σε:

  • Λευκό (ψωμί και γαλακτοκομικά)
  • Πράσινο (λαχανικά και φρούτα)
  • Κόκκινο (ωμά κρέατα)
  • Κίτρινο (πουλερικά)
  • Μπλε (θαλασσινά)
  • Καφέ (μαγειρεμένο κρέας)

Εκτός από τις παραπάνω επιφάνειες κοπής συναντάμε τις μαρμάρινες (οι οποίες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική), τις γυάλινες και τις ανοξείδωτες. Αυτές οι τρεις έχουν σαν μειονέκτημα την εξαιρετικά σκληρή επιφάνεια οι οποία δεν απορροφά τους κραδασμούς του μαχαιριού.

Η φθορά της επιφάνειας είναι φυσιολογική. Παρατηρούμε ότι ενδέχεται να σκεβρώσει μετά από καιρό. Αυτό συμβαίνει συνήθως από κακή αποθήκευση. Επίσης δημιουργούνται εγκοπές δημιουργώντας μικρά κομματάκια από το υλικό τις επιφάνειας το οποίο κολλάει στα τρόφιμα που κόβουμε. Όταν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν με καινούργιες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί