Διαφορές αρνιού - κατσικιού

Διαφορές αρνιού – κατσικιού

Πριν πούμε για τις διαφορές αρνιού – κατσικιού, θα πρέπει να δούμε τι είναι αρνί και τι κατσίκι καθώς επίσης να επισημάνουμε ότι τα συναντάμε σε μια κοινή κατηγορία που ονομάζουμε ”αμνοερίφια”.

Αμνός (πρόβατο): είναι μηρυκαστικό, κοντό σε ύψος και παχουλό. Το τρίχωμα του είναι αφράτο με πολλές μπούκλες. Το συναντάμε σε καταπράσινες πεδιάδες ή πλαγιές βλέποντάς το ατάραχο να τρώει γρασίδι.

Ερίφιο (κατσίκι): επιστημονικά λέγεται “αιξ” (αίγα), είναι και αυτό θηλαστικό, το τρίχωμα του είναι ίσιο, είναι λεπτότερο και πιο ψηλό. Το συναντάμε κυρίως σε δύσβατα ορεινά μέρη.

Διαφορές αρνιού – κατσικιού

Οι διαφορές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους, ευθύνονται και για τα διαφορετικά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος τους.

  • Τα κατσίκια περιέχουν λιγότερο λίπος και λόγω της ποικιλίας στη τροφή τους από βότανα και μυρωδικά μπορεί αυτά να προσδώσουν μια ευχάριστη γεύση στο κρέας.
  • Τα πρόβατα έχουν περισσότερο λίπος, πιο έντονη και βαριά γεύση λόγω της πιο νωχελικής ζωής τους αλλά και πιο «γλυκιά» γεύση. Αυτές οι διαφορές όμως εντοπίζονται στα λίγο πιο ώριμα ηλικιακά ζώα.

Το αρνί και το κατσίκι αποτελούν κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου. Επίσης αποτελούν το κύριο κρέας σε γιορτές όπως το Πάσχα αλλά και σε άλλες γιορτές του χρόνου.

Δείτε εδώ πληροφορίες για τις γεύσεις του Πάσχα ανά τον κόσμο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί