Η γλυκοπατάτα προέρχεται από τη Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Περού. Οι πρώτες καταγραφές δείχνουν πως χρονολογείται από το 750 π.Χ.
Δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα (ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae), η γεύση της είναι γλυκιά και θυμίζει περισσότερο κάστανο.
Μέχρι το 1740 αναφερόταν ως πατάτα. Λόγω της γλυκιάς γεύσης της όμως και για την διαχωρήσουν από την λευκόσαρκη πατάτα της πρόσθεσαν το συνθετικό ”γλυκό”.
Την βρίσκουμε όλο τον χρόνο είτε Ελληνικής προέλευσης είτε εισαγωγής από Αμερική, Ιταλία κα Ισραήλ. Ανάλογα με την χώρα προέλευσης, τη βρίσκουμε σε δύο χρώματα λευκή και κόκκινη.
Στη χώρα μας καλλιεργείται σε μικρή έκταση στα νησιά και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή γλυκοπατάτας είναι η Κίνα η οποία καλύπτει περίπου το 90% της παραγωγής.
Χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης γιατί έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο, θειαμίνη και μαγγάνιο ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη Β6 και D, μαγνήσιο, σίδηρο και β-καροτίνη.
Μαγειρική αξιοποίηση γλυκοπατάτας
Η γλυκοπατάτα είναι ένα υλικό το οποίο έχει πολλές μαγειρικές χρήσεις. Μπορούμε να τις βράσουμε και να τις φτιάξουμε σαλάτα ή να τις κάνουμε σούπα ή ακόμα και πουρέ. Επίσης μπορούμε να τις τηγανίσουμε είτε στη μορφή της τηγανιτής πατάτας όπως της γνωρίζουμε είτε σε μορφή τσιπς.
Τα τσιπς γλυκοπατάτας είναι πολύ διάσημα στην Κίνα
Τέλος ο πιο ωραίος και νόστιμος τρόπος αξιοποίησης της γλυκοπατάτας είναι να την ψήσουμε στο φούρνο είτε σκέτη είτε με άλλα υλικά.
Η γλυκοπατάτα κοσμεί τα πιάτα των εστιατορίων τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εμείς εδώ στο cookfood σας προτείνουμε να τις μαγειρέψετε όπως τις πατάτες ντοφινουάζ με τη μόνη διαφορά να αντικαταστήσετε τις κοινές πατάτας με γλυκοπατάτα.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί