Γκοργκοντζόλα

Γκοργκοντζόλα (Gorgonzola)

Η γκοργκοντζόλα είναι ένα ιταλικό τυρί με πρασινωπές “φλέβες”, φτιαγμένο από πλήρες αγελαδινό γάλα με μαλακή υφή, κρεμώδες ή “σφιχτό” ανάλογα με την ωρίμανση του και με βουτυρώδης γεύση.

Το τυρί γκοργκοντζόλα εικάζεται πως ξεκίνησε την παραγωγή του στην περιοχή του Μιλάνου “Γκοργκοντζόλα”.

Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο υπόκειται σε προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Αφού έχει καταχωρηθεί στην Ιταλία σαν “ΠΟΠ”, η παραγωγή του επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες επαρχίες.

Σήμερα παράγεται κυρίως στις βόρειες Ιταλικές περιοχές, στο Πιεμόντε και στη Λομβαρδία.

Χρησιμοποιείται πλήρες αγελαδινό γάλα στο οποίο προσθέτονται βακτήρια για τη ζύμωση και σπόροι από το είδος μύκητα Penicillium glaucum. To τυρόγαλο απομακρύνεται και το τυρί παλαιώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κατά τη διαδικασία της παλαίωσης μεταλλικές ράβδοι εισέρχονται και αφαιρούνται γρήγορα από το τυρί δημιουργώντας κανάλια αέρα που επιτρέπουν στους σπόρους να γίνουν μύκητες και να προκαλέσουν τη χαρακτηριστική ράβδωση με τις φλέβες.

Γκοργκοντζόλα

Η γκοργκοντζόλα παλαιώνεται συνήθως από τρεις έως τέσσερις μήνες.

Η διάρκεια της διαδικασίας παλαίωσης καθορίζει τη σταθερότητα του τυριού που γίνεται πιο “σφιχτό” καθώς ωριμάζει. Υπάρχουν δύο ποικιλίες γκοργκοντζόλα που διαφέρουν κυρίως στη διάρκεια παλαίωσης, η γλυκιά γκοργκοντζόλα (Gorgonzola Dolce ή αλλιώς Sweet Gorgonzola) και η πικάντικη γκοργκοντζόλα (Gorgonzola Piccante ή αλλιώς Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, ή Mountain Gorgonzola).

Στη μαγειρική μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να προστεθεί σε ριζότο, σε ζυμαρικά (συνήθως πάει με κοντά ζυμαρικά, πέννες ή ριγκατόνι).

Ταιριάζει υπέροχα σε πίτσες και σε σαλάτες. Επίσης, αν την αναμίξουμε με κρέμα γάλακτος παρασκευάζουμε μία έντονη σε γεύση αλλά και σε δύναμη σάλτσα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

, ,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί