Γεύσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο

Γεύσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα έρχονται στο μυαλό μας, φαγητά που με βάση τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, τα βρίσκουμε στο Πασχαλινό τραπέζι. Όμως δεν είναι μόνο η Ελλάδα που κρατεί αυτά τα έθιμα μέχρι σήμερα αλλά και άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Σήμερα θα γνωρίσουμε τις γεύσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο!!

Το cookfood έχει φτιάξει τον παγκόσμιο χάρτη όπου μπορείτε να δείτε και εδώ τα πασχαλινά φαγητά από όλο τον κόσμο.

Ελλάδα

Το Πάσχα στην Ελλάδα γιορτάζεται παραδοσιακά με κρέας στη σούβλα. Το αρνί και το κατσίκι είναι στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών. Η διαδικασία ξεκινάει από το πρωί όπου ανάβουμε τη φωτιά, στη συνέχεια περνάμε το αρνί στη σούβλα, το δένουμε καλά και το ψήνουμε αργά-αργά. Άλλα πασχαλινά φαγητά είναι το κοκορέτσι, η μαγειρίτσα, το τσουρέκι, τα κουλουράκια και τα βαμμένα βραστά αυγά.

Κύπρος

Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο έχουν την σούβλα. Η διαφορά είναι ότι εκεί σουβλίζουν κομμάτια κρέατος. Το πιο σύνηθες είναι τα κομμάτια αρνιού με κόκκαλο ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιούν και χοιρινό.

Ρωσία

Στην Ρωσία σερβίρουν στο τέλος του πασχαλινού γεύματος μία αλμυρή τούρτα που ονομάζεται Pashka. Τρώγεται σκέτη ή με ψωμί. Αποτελείται από κρέμα τυριού και τυρί cottage. Είναι διακοσμημένη με αποξηραμένα φρούτα. Στα πλάγια υπάρχουν δύο ανάγλυφα ρώσικα γράμματα ΧΒ. Είναι η συντομογραφία του Христос воскресе που σημαίνει ‘’ο Χριστός Αναστήθηκε’’.

Πολωνία

Η Πολωνία έχει το Zurek και το Babka. Το Μεγάλο Σάββατο, οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία μεταφέροντας φαγητό που θα ευλογηθεί και θα καταναλωθεί την επόμενη μέρα.

Το Zurek είναι ένα από αυτά τα φαγητά. Είναι μία σούπα με ελαφριά ξινή γεύση. Αποτελείται από αλεύρι σίκαλης, λουκάνικο, καρότο, βασιλικό και μπαχαρικά. Σερβίρεται με βραστά αυγά ενώ πολλές φορές τοποθετείται μέσα σε ψωμί. Η σούπα Zurek θεωρείται ένα από τα πιο τυπικά πασχαλινά φαγητά στην Πολωνία.

Το Babka είναι ένα αφράτο κέικ. Ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα και γαρνίρεται με λευκό γλάσο ή ζάχαρη άχνη.  

Γαλλία

Το Γαλλικό μενού του Πάσχα βασίζεται στο αρνί. Συμβολίζει τον Χριστό και την θυσία του Θεού που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει τον κόσμο. Χρησιμοποιούν κνήμη αρνιού την οποία την ψήνουν στο φούρνο. Την σερβίρουν με πατάτες και φασόλια.

Ιταλία

Στην γειτονική Ιταλία έχουμε την Pizza Chiena και το Colomba Pasquale.

H Pizza Chiena είναι ένα τυπικό πασχαλινό φαγητό από τη Νάπολη. Παρασκευάζεται την Μεγάλη Παρασκευή και καταναλώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Είναι μία αλμυρή πίτα που παρά το όνομα της, διαφέρει και στην εμφάνιση αλλά και στην γεύση με τις γνωστές πίτσες της Ιταλίας. Η ζύμη περιέχει λαρδί και η γέμιση της ποικίλλει καθώς περιέχει αλλαντικά, τυριά και αυγά.  

Το Colomba Pasquale είναι το ιταλικό πασχαλινό κέικ.

Είναι γεμιστό με ζαχαρωμένα φρούτα και η γεύση του πλησιάζει πολύ το πανετόνε. Το σχήμα του το παίρνει από ειδική φόρμα που έχει σχήμα σταυρού. Το Colomba Pasquale λέγεται πως ήταν και η αιτία για να σφραγιστεί η ειρήνη μεταξύ των λαών. Ο θρύλος λέει ότι ένας αρτοποιός από την πόλη της Παβίας, στη βόρεια Ιταλία, παρουσίασε στον βασιλιά που ήταν σε πόλεμο με την πόλη του μια καραμέλα σε σχήμα περιστεριού. Καθώς ο βασιλιάς δοκίμασε το κέικ, του άρεσε τόσο πολύ που σταμάτησε με τις πολεμικές του προθέσεις.

Ισπανία

Στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Καταλονία φτιάχνουν το Mona de Pascoa. Το προσφέρουν τη Δευτέρα του Πάσχα. Είναι μπριός πασπαλισμένο με ζάχαρη και διακοσμημένο με βραστό αυγό.

Στη Σαλαμάνκα έχουν το Hornazo, μία πίτα γεμισμένη με χοιρινό κρέας. Πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα αυγά.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει την kerbelsuppe, μία σούπα η οποία φτιάχνεται από μυρώνια και καταναλώνεται την Μεγάλη Πέμπτη. Εκείνη τη μέρα οι Γερμανοί φτιάχνουν πράσινα φαγητά γι’ αυτό και η συγκεκριμένη μέρα ονομάζεται και Green Thursday.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Αγγλία φτιάχνουν τα Hot Cross Buns και το κέικ Simnel.

Τα Hot Cross Buns είναι μικρά γλυκά ψωμάκια γεμιστά με σταφίδες και ξηρούς καρπούς τα οποία τα καταναλώνουν κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή. Το χαρακτηριστικό τους είναι ο λευκός σταυρός ο οποίος χαρακτηρίζει τη σταύρωση του Χριστού και πιστεύετε ότι αποτρέπει τα κακά πνεύματα. Σύμφωνα με την παράδοση, η προσφορά Hot Cross Buns σε φίλους ενισχύει τη σχέση.

Το Simnel είναι ένα κέικ φρούτων με αμυγδαλόπαστα και στο πάνω μέρος έχει 11 μπάλες από αμυγδαλόπαστα που συμβολίζουν τους 11 αποστόλους του Ιησού εξαιρουμένου του Ιούδα.  

Αρμενία

Η Αρμενία έχει το δικό της πασχαλινό τσουρέκι. Το Choereg είναι ένα παραδοσιακό, ελαφρώς γλυκό τσουρέκι, ειδικά φτιαγμένο για το Πάσχα. Είναι υπέροχο για πρωινό με ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ.

Γεωργία

Το Chakapuli είναι το τυπικό γεωργιανό πασχαλινό φαγητό. Αποτελείται από αρνί μαγειρεμένο στιφάδο με λευκό κρασί, φύλλα εστραγκόν, tkemali (πράσινα δαμάσκηνα), σχοινόπρασο και πράσινες πιπεριές. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με ψωμί. Αν και μπορεί να καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η μεγαλύτερη ζήτηση είναι την άνοιξη όταν τα δαμάσκηνα δεν είναι ακόμη ώριμα.

Σλοβενία και Κροατία

Η Πίνκα είναι ένα γλυκό ψωμάκι φτιαγμένο από σιταρένιο αλεύρι, αυγά, γάλα, σταφίδες, ξύσμα λεμονιού και κρασί prošek. Η Πίνκα αρχικά δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την άφιξη της άνοιξης. Γρήγορα ενσωματώθηκε στη χριστιανική παράδοση. Η Πίνκα ευλογείται το Μεγάλο Σάββατο και καταναλώνεται την Κυριακή του Πάσχα.

Φινλανδία

Η Φινλανδία έχει το mammi, ένα επιδόρπιο που σερβίρεται με κρέμα, την Μεγάλη Παρασκευή. Φτιάχνεται από αλεύρι σίκαλης, μελάσα, ξύσμα πορτοκαλιού κ.α.

Ρουμανία

Η Ρουμανία έχει το Pasca της, ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί φτιαγμένο με τυρί και σταφίδες. Το χρώμα του είναι χρυσό καθώς αντιπροσωπεύει τον ήλιο, που συμβολίζει τη ζωή. Το Μεγάλο Σάββατο, οι Ρουμάνοι ετοιμάζουν ψωμί στο σπίτι για να το ευλογήσουν την Κυριακή του Πάσχα. Μετά από αυτήν την παράδοση, το άτομο θα έχει ευημερία κατά τη διάρκεια του έτους.

Σουηδία

Η Σουηδία έχει το Paskmust, ένα αναψυκτικό με εκχύλισμα λυκίσκου, βύνης και μπαχαρικών, που παράγεται ειδικά για το Πάσχα. Τον υπόλοιπο χρόνο ονομάζεται Julmust. Την Μεγάλη εβδομάδα οι Σουηδοί καταναλώνουν 10 εκατομμύρια λίτρα του ποτού.

Εκουαδόρ

Η σούπα Fanesca περιέχει 12 τύπους δημητριακών που συμβολίζουν τους 12 αποστόλους του Ιησού Χριστού. Τα συστατικά του συγκεκριμένου φαγητού προέρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας. Το πιάτο αυτό αντιπροσωπεύει την ποικιλία των τροφίμων και την ενότητα του λαού του Εκουαδόρ. Εκτός από τα δημητριακά η σούπα περιέχει ψάρι, γάλα, τυρί, φασόλια, αλεύρι και σκόρδο.

 Βραζιλία

Η Βραζιλία σαφώς επηρεασμένη από τους Πορτογάλους έχει την Μπακαλάδα (bacalhoada). Ένα πιάτο που τρώγεται την ημέρα του Πάσχα και αποτελείται από ψάρι και λαχανικά.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το Πάσχα είναι διαφορετικό. Το κύριο γεύμα είναι το δείπνο της Κυριακής και όχι το μεσημεριανό. Το φαγητό του δείπνου είναι ψητό ζαμπόν με γλυκιά γεύση. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να βάλουμε το βάλουμε να ψηθεί και στη συνέχεια να προσθέσουμε καστανή ζάχαρη ή μέλι ώστε να καραμελώσει. Πολλές φορές καλύπτεται με φέτες ανανά.

Μεξικό

Στο Μεξικό έχουν ένα τυπικό πασχαλινό φαγητό το οποίο καταναλώνεται σε όλη τη Σαρακοστή. Αυτό είναι η Capirotada, μία πουτίγκα ψωμιού με φρούτα, κανέλα και γαρύφαλλα. Αυτό το επιδόρπιο έχει βαθύ συμβολισμό καθώς συμβολίζει τη σταύρωση του Ιησού. Το ψωμί είναι το σώμα, η κανέλα συμβολίζει το σταυρό και τα γαρύφαλλα τα νύχια.

Αργεντινή

Η Pascualina Pie είναι η πασχαλινή πρόταση της Αργεντινής. Η συγκεκριμένη πίτα κατάγεται από τη βόρεια Ιταλία. Είναι ένα αλμυρό πιάτο το οποίο αποτελείται από σπανάκι, αγκινάρες, ρικότα και ολόκληρα βρασμένα αυγά. Η Pascualina Pie είναι ένα φαγητό με δύο σπουδαίους συμβολισμούς. Η πίτα περιλαμβάνει 33 στρώματα ζύμης τα οποία συμβολίζουν τα χρόνια του Χριστού ενώ τα αυγά αντιπροσωπεύουν την ανάσταση Του.

Τζαμάικα

Το πασχαλινό φαγητό της Τζαμάικας είναι το Escovitch. Περιέχει τηγανιτό ψάρι το οποίο αφότου τηγανιστεί μαρινάρεται σε πικάντικη σάλτσα αποτελούμενη από λευκά κρεμμύδια, λωρίδες καρότου και πιπεριές. Σερβίρεται την Μεγάλη Παρασκευή συνοδευόμενο με λευκό ρύζι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.