Βοδινό μπουργκινιόν (beef Bourguignon)

Βοδινό μπουργκινιόν (beef Bourguignon)

Το βοδινό μπουργκινιόν (beef Bourguignon) είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο. Η βάση του είναι η περιοχή της Βουργουνδίας, ανατολικά της Γαλλίας. Η περιοχή είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, τα εξαιρετικά κρασιά και τα πολύτιμα βοοειδή Charolais.

Η ιστορία του πιάτου

Το βοδινό μπουργκινιόν (beef Bourguignon) αναφέρεται για πρώτη φορά στα βιβλία μαγειρικής το 1903, από τον σεφ Auguste Escoffier.

Το πιάτο έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την διάσημη Αμερικανίδα chef Julia Child η οποία το συμπεριέλαβε στο best selller Mastering the Art of French Cooking το 1961.

Την γέννηση αυτού του πιάτου την χρονολογούμε στον Μεσαίωνα (400-1400μ.Χ.). Οι αγρότες εκείνης της εποχής βρήκαν έναν τρόπο ώστε να μπορούν να μαγειρεύουν σκληρά κρέατα. Με υλικά που είχαν στη διάθεσή τους (καρότο, μανιτάρια, κρεμμύδια, κ.α.) δημιούργησαν ένα φαγητό σε συνδυασμό βέβαια με το βοδινό αλλά και με το υπέροχο κρασί της Βουργουνδίας.

Αυτό το εμβληματικό πιάτο, σε μια έρευνα που έγινε το 2017, οι Γάλλοι το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία ως το κορυφαίο εθνικό τους πιάτο. Το βοδινό μπουργκινιόν (beef Bourguignon) κατέκτησε την πρώτη θέση με το 23% των ψήφων. Αντίστοιχα στην Αγγλία έχουμε το fish and chips και στην Ισπανία την παέγια.

Ποια είναι τα βασικά υλικά για να να φτιάξουμε βοδινό μπουργκινιόν (beef Bourguignon);

Όπως είπαμε το πιάτο έχει τις ρίζες του από την Βουργουνδία. Εκεί θα συναντήσουμε τα δύο κορυφαία προϊόντα της περιοχής, το μοσχάρι Charolais και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα βασικά υλικά είναι τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Τα αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε είναι θυμάρι, μαϊντανός και δαφνόφυλλο. Νεότερες εκδοχές της συνταγής περιλαμβάνουν πατάτες και μπέικον.

Η μέθοδος μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε είναι το slow cooking

Η περιοχή της Βουργουνδίας είναι τόσο περήφανη για το εμβληματικό της πιάτο που το γιορτάζει κάθε χρόνο. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές της πόλης. Στην κύρια εκδήλωση παρουσιάζονται τα ίδια τα βοοειδή (εκτίθενται περίπου 400) και οι μέθοδοι εκτροφής τους. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το κρασί της Βουργουνδίας ρέει άφθονα και ελεύθερα ενώ το βοδινό μπουργκινιόν γεμίζει τα πιάτα.

Την βασική συνταγή για μοσχάρι μπουργκινιόν μπορείτε να τη δείτε εδώ. Παρόλο που έχουμε την βασική συνταγή σας δίνουμε και μία εναλλακτική εκδοχή μπουργκινιόν που είναι με κοτόπουλο και μπορείτε να την δείτε εδώ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί