Ο αστεροειδής γλυκάνισος ή αλλιώς ιλλίκιο όπως λέγεται στα Ελληνικά, είναι ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους. Οι καρποί του έχουν ένα αστεροειδές σχήμα.
Η πατρίδα του είναι το βορειοανατολικό Bιετνάμ και η νοτιοδυτική Κίνα.
Η συγκομιδή του γίνεται μεταξύ του μήνα Μάρτιου και Μάιου.
Οι καρποί του γίνονται ένα μπαχαρικό ιδιαίτερα αρωματικό. Το ξύλο του αστεριού είναι πιο αρωματικό σε αντίθεση με τον σπόρο που πρέπει να σπάσει πρώτα.
Η ανηθόλη είναι το συστατικό που περιέχει ο αστεροειδής γλυκάνισος και που του δίνει αυτό το άρωμα.
Το ίδιο συστατικό περιέχεται και στον απλό γλυκάνισο.
Εκτός από μπαχαρικό ο αστεροειδής γλυκάνισος γίνεται ένα υπέροχο αρωματικό έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στην αρωματοποιία, στις οδοντόκρεμες, σε δερματικές κρέμες κ.α.
Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή του Sambuca, του Pastis και του λικέρ Galliano.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε κρέατα αλλά και σε ψάρια. Ταιριάζει επίσης σε ψωμιά, σε γλυκά αλλά και σε μαρμελάδες όπως η μαρμελάδα ντομάτα.
Πολλοί είναι αυτοί που το βράζουν σε νερό ώστε να το αρωματίσουν και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν φτιάχνοντας ζύμη πίτσας κ.α.
Είναι το κύριο συστατικό του γκραμ μασάλα και ένα από τα συστατικά του μείγματος πέντε καρυκευμάτων της Κινέζικης μαγειρικής (τα υπόλοιπα τέσσερα είναι: το πιπέρι σετσουάν, ο μαραθόσπορος, η κανέλα και το γαρύφαλλο).
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί