Ασουρέ (Ashure)

Ασουρέ (Ashure)

Το παρουσιάζουμε με το όνομα Ασουρέ (Ashure) αλλά το συναντάμε και ως Βαρβάρα ή ως το γλυκό του Νώε.

Πιστεύεται ότι το Ασουρέ (Ashure) είναι η παλαιότερη γλυκιά απόλαυση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα

Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, το Ασουρέ (Ashure) παρασκευάστηκε ως εορταστικό πιάτο από την οικογένεια του Νώε αφού επέζησε από τη μεγάλη πλημμύρα και ξεβράστηκε στο όρος Αραράτ, στις παρυφές των σημερινών βορειοανατολικών συνόρων της Τουρκίας. 

Ο θρύλος λέει ότι αυτό το επιδόρπιο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει περίπου δώδεκα διαφορετικά δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια, παρασκευάστηκε με όσα συστατικά είχαν απομείνει ακόμη στην Κιβωτό.

Το πιάτο που προκύπτει έχει νότες φρούτων, είναι ήπια γλυκό, πλούσιο και αλμυρό. Όταν παρασκευάζεται ζεστό, το ashure αποκτά μια ανακουφιστική συνοχή που μοιάζει με χυλό. Όταν σερβίρεται κρύο πήζει και παίρνει περισσότερο μια υφή σαν κρέμα.

“Ashure στα αραβικά σημαίνει “10” και αναφέρεται στη 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Το επιδόρπιο μαγειρεύεται στα σπίτια εκείνη την εβδομάδα και διανέμεται σε φίλους, συμβολίζοντας τη διάδοση της αγάπης και της αφθονίας.

Εκτός όμως από την Τουρκία το ασουρέ είναι γνωστό και στην Ελλάδα. Στην Δυτική Θράκη ανακατεύεται με καρύδια, αμύγδαλα, καβουρδισμένο σουσάμι, ρόδια και σύκα. Για τους Χριστιανούς είναι γνωστό και ως Βαρβάρα όπου φτιάχνεται την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζεται στον κόσμο συμβολίζοντας την πανσπερμία.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί